Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πυροπαθείς της Θάσου ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας – Κλειστά τα σχολεία, κάηκαν σπίτια, μάχη με τις φλόγες

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πυροπαθείς της Θάσου ανακοίνωσε ο Αλ.Τσίπρας – Κλειστά τα σχολεία, κάηκαν σπίτια, μάχη με τις φλόγες

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδεία των υπουργών Εσωτερικών και Μεταφορών, κ. Π. Κουρουμπλή και Χρ. Σπίρτζη αντιστοίχως, του αν. υπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Τόσκα, του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου ΠΣ Ιωάννη Θ. Καρατζιά, αποβιβάστηκε στην πυρόπληκτη Θάσο λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Πρίνου, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι εναγωνίως προσπαθούσαν να πλησιάσουν τον πρωθυπουργό. Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου προσπάθησε να τους κατευνάσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ για την ουσία και όχι για τους τύπους», καλώντας τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Συνολικά πέντε πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, που βρισκόταν στη Θάσο από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα, για προληπτικούς λόγους, στο Νοσοκομείο Καβάλας λόγω έντονης δυσφορίας.

Η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στόχευε και τελικά κατάφερε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε κατοικημένες περιοχές στον Θεολόγο Θάσου ή να κατευθυνθεί προς τα Λιμενάρια. Η Δευτέρα ξημέρωσε πιο αισιόδοξη, ωστόσο κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές παραμένουν συγκρατημένοι αναφορικά με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις εστίες, πράγμα που συνέβη χθες. Η Πυροσβεστική, από πλευράς της, δεν έχει ανακοινώσει τίποτε σχετικά με τον έλεγχο, πλήρη ή μερικό, της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων της Καβάλας, η πυρκαγιά στη Θάσο καταχωρίζεται ως η μεγαλύτερη από τήρησης στοιχείων, ήτοι από το 1920.

Πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων του νησιού έως και την Τρίτη ανακοίνωσε ο δήμαρχος του νησιού, όχι μόνον εξαιτίας της πυρκαγιάς, όπως είναι το προφανές, αλλά και λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από όσα αφήνει πίσω της η πυρκαγιά, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Οι πυροσβέστες, μιλώντας στην «Κ», έκαναν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συγκεντρώσει πολλά τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν για δεύτερο εικοσιτετράωρο στη Θάσο. Κάτοικοι δηλώνουν στην «Κ» την απογοήτευσή τους από τον ανέτοιμο κρατικό μηχανισμό (δήμος, περιφέρεια, αρμόδια υπουργεία), εκφράζοντας την ίδια στιγμή την ευγνωμοσύνη τους για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που τους συνδράμουν, οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελέγξουν την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, προβληματισμό και φόβο προκαλεί στους Θασίτες η επιστροφή των ελικοπτέρων στη βάση της Χρυσούπολης, πράγμα που καθίσταται αναγκαίο ωστόσο λόγω της υποχώρησης φυσικού φωτισμού.

Η Πυροσβεστική, από την άλλη, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί βοήθεια με εναέρια μέσα από άλλες χώρες, ενώ άγνωστο παραμένει εάν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τις αρμόδιες αρχές. 

Το βασικό πρόβλημα που, για ακόμη μία φορά, αποκαλύπτεται είναι η έλλειψη υποδομών και κατάλληλου δασικού οδικού δικτύου στο νησί, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πεζή πρόσβαση κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αντιπυρικές ζώνες, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 1985 και του 1989, έχουν χρόνια να συντηρηθούν, ενώ στην ίδια δυσμένεια έχουν περιπέσει και οι αγροτικοί δρόμοι, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων των καιόμενων περιοχών.

Συντονιστής των επιχειρήσεων, επίγειων και εναέριων, είναι ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο όποιος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί.

Κέντρο επιχειρήσεων έχει οριστεί το Γυμνάσιο – Λύκειο Πρίνου.

«Η πολιτεία μας εγκατέλειψε»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίκος Τόσκας έφυγε από το νησί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ήδη από το μεσημέρι, ενώ ο κ. Αποστόλου αναχώρησε από το νησί λίγες ώρες αργότερα. Αγανακτισμένοι παραμένουν οι πολίτες της Θάσου εξαιτίας της εγκατάλειψης από την πολιτεία, σύμφωνα με δηλώσεις τους στην «Κ».

Εκκληση απευθύνουν οι κάτοικοι των Λιμεναρίων προς τους συμπολίτες τους ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ τα «χέρια» στο βουνό της περιοχής. Αξιοσημείωτη είναι, δε, η κινητοποίηση των νέων του νησιού στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς αλλά και της προστασίας όσων περιοχών δεν έχουν καεί ώς τώρα.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, κ. Μορφίδης και Παπαφιλίππου, δήλωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης Ena Channel ότι η πολιτεία έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει, σημειώνοντας ότι δεν έχει θιγεί προσώρας ο τουρισμός της Θάσου.

Ο κ. Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι ήδη οι καταστροφές στο νησί είναι πολύ μεγάλες. «Μετωπικά αντιμετωπίζουμε την πυρκαγιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου, από πλευράς του, δήλωσε ότι η καταστροφή είναι πρωτίστως περιβαλλοντική, αλλά πιστεύει ότι η φύση του Θάσου θα αποκαταστήσει την καταστροφή με τη βοήθεια ασφαλώς πολιτείας και κατοίκων. «Σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, η πολιτεία θα παρέμβει προς βοήθεια των πληγέντων είτε μέσω του ΕΛΓΑ είτε μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων. Θα εκτιμήσουμε τις ζημιές και άμεσα θα ενημερώσουμε και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση του προϋπολογισμού της περιφέρειας. Δεν είναι ώρα να σας πούμε αν και πότε θα γινει αυτό».

Ο δήμαρχος Θάσου συμμετέχει ενεργά και αδιάκοπα στο κέντρο επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο νησί, ενώ η Δανειστική Βιβλιοθήκη Πρίνου χρησιμοποιείται ως αποθήκη των συγκεντρούμενων τροφίμων και νερών..

Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής

Οι εικόνες από την πυρκαγιά δεν θυμίζουν σε τίποτα το κατάφυτο νησί. Πληγέντες από το Καζαβίτι δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τον τόπο τους μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές.

Δηλώσεις Μιχάλη Αμοιρίδη, εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη: «Δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση της Θάσου, ενώ δεν υπήρξε εκτεταμένο αίσθημα ανασφάλειας από πλευράς τουριστών και κατοίκων στις ασφαλείς περιοχές του νησιού».

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Center Καβάλας: Βιβλική η καταστροφή στο νησί. Ευτυχώς, αυτή την ώρα παρατηρείται ύφεση των εστιών και τίθενται αργά και σταθερά υπό μερικό έλεγχο. Επειτα από επικοινωνία με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η διοίκηση του Επιμελητηρίου κατέθεσε αίτημα μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στο νησί, προκειμένου να εξισορροπήσουν ώς έναν βαθμό τις καταστροφές των περιουσιών των Θασιτών. Μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να βρεθεί μία λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή