Mέλος της νιγηριανής μαφίας συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Mέλος της νιγηριανής μαφίας συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυμμένες στο στομάχι του μετέφερε 70 συσκευασίες με κοκαΐνη ένας 36χρονος Αφρικανός, που συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στο «Ελ. Βενιζέλος». Εντοπίστηκε λίγο μετά την αποβίβασή του από αεροσκάφος της Iberia, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη – Αθήνα. Ομολόγησε ότι είχε κρυμμένη στο στομάχι του κοκαΐνη βάρους 960 γραμμαρίων και μεταφέρθηκε συνοδεία αστυνομικών στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ακτινογραφία και να αποβάλει τα ναρκωτικά.

Κατά την ανάκριση, ο 36χρονος Νιγηριανός, που εργαζόταν ως dj σε μπαρ της Μαδρίτης, είπε στους Ελληνες αστυνομικούς ότι στρατολογήθηκε από ομοεθνή του, στη Μαδρίτη. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι του πρότεινε να μεταφέρει κοκαΐνη από την Ισπανία στην Ελλάδα αντί αμοιβής 1.200 ευρώ. Ακόμα, κατέθεσε ότι κατάπιε τις 70 συσκευασίες κοκαΐνης σε ξενοδοχείο της ισπανικής πρωτεύουσας, παρουσία των μελών του κυκλώματος διακίνησης, όμως δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την ταυτότητα των Αφρικανών ναρκεμπόρων. Τέλος, είπε ότι μετά την άφιξή του στην Αθήνα είχε λάβει οδηγίες να καταλύσει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης απ’ όπου μέλος του κυκλώματος θα παραλάμβανε τα ναρκωτικά. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι για τον 36χρονο υπήρχε καταχώριση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) από τις αρχές της Ελβετίας, για ανάμειξή του σε συμπλοκή με τραυματισμό. Μετά τη σύλληψή του παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος –όπως αναμενόταν– διέταξε την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με Ελληνες αξιωματικούς, ο 36χρονος αποτελεί μέλος της νιγηριανής μαφίας, η οποία έχει καταφέρει να ελέγξει τις «αερομεταφορές» κοκαΐνης διεθνώς. Λόγω μάλιστα της ποσότητας της κοκαΐνης που είχε καταφέρει να κρύψει στο στομάχι του, εκτιμάται ότι επρόκειτο για πεπειραμένο «κούριερ» ναρκωτικών με εμπειρία από παρόμοια ταξίδια στο παρελθόν. Πανομοιότυπη υπόθεση, με πρωταγωνιστή έναν υπήκοο Νιγηρίας, καταγράφηκε και τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα. Αστυνομικοί από το κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών στο «Ελ. Βενιζέλος» εντόπισαν το απόγευμα της 24ης Ιουνίου στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου έναν 27χρονο Αφρικανό, ο οποίος είχε μόλις αποβιβαστεί από αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση Μαδρίτη – Αθήνα. Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε (με τη μέθοδο της κατάποσης) κρυμμένες στο στομάχι του 20 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ποσότητα κοκαΐνης 230 γραμμαρίων. Στη διάρκεια της ανάκρισης απέφυγε να αποκαλύψει συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των ατόμων που τον στρατολόγησαν. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι ήταν άνεργος και ότι χρειαζόταν τα χρήματα της αμοιβής προκειμένου να ταξιδέψει στον Καναδά για σπουδές.

Αστυνομικός της Δίωξης εξήγησε ότι το κύκλωμα των διακινητών συχνά επιλέγει να αποθηκεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (π.χ. Μαδρίτη) μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και, στη συνέχεια, να τις διανέμει σε διάφορα κράτη-μέλη και την Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι μειώνουν το ρίσκο εντοπισμού τους, καθώς μια πτήση εντός της ζώνης Σένγκεν δεν θεωρείται ύποπτη – σε αντίθεση με μια αντίστοιχη πτήση προερχόμενη π.χ. από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας που θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας», σχολίασε Ελληνας αξιωματικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή