ΕΛΛΑΔΑ

Εξέταση των επιπτώσεων ανέγερσης του Mall μετά 11 χρόνια λειτουργίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σχεδόν 11 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του The Mall Athens, το Δημόσιο έρχεται να εξετάσει τις περιβαλλοντικές και οικιστικές επιπτώσεις από... την ανέγερσή του. Η διαδικασία αυτή «εκκινήθηκε» από την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε το 2014 η οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου, το οποίο στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε μέσω του νόμου για τα αυθαίρετα.

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου στο Μαρούσι και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που το συνοδεύει. Το βασικό αντικείμενο της μελέτης, βέβαια, δεν είναι άλλο από το γνωστό εμπορικό κέντρο The Mall Athens, την άδεια ανέγερσης του οποίου ακύρωσε δις το Συμβούλιο της Επικρατείας (το 2003 και το 2014). Κι αυτό γιατί, όπως είχε κρίνει το ΣτΕ, ο διπλασιασμός του συντελεστή δόμησης στο οικοδομικό τετράγωνο του εμπορικού κέντρου έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί «ειδικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των εν γένει συνεπειών στο περιβάλλον».

Μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ το εμπορικό κέντρο κηρύχθηκε αυθαίρετο και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε μέσω της ισχύουσας ρύθμισης για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων (διάταξη του ν.4178/13 προβλέπει ότι κτίρια που ανεγέρθηκαν με οικοδομική άδεια η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε δικαστικά, μπορούν να νομιμοποιηθούν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, μόνο με την καταβολή παραβόλου το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση -κτίρια άνω των 5.000 τμ- είναι 10.000 ευρώ). Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης (Lamda Development) κατέθεσε αίτηση προκειμένου να ενταχθεί σε διαδικασία fast track και να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Για το λόγο αυτό έπρεπε, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, να συμπληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των επιπτώσεων, που είχε υποδείξει στην απόφασή του το ΣτΕ και να ληφθούν μέτρα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται... για έναν παραλογισμό, καθώς το κενό στη διαδικασία αδειοδότησης (που προηγείται , προκειμένου να κρίνει την υλοποίηση ή μη ενός τόσο μεγάλου έργου) δεν μπορεί να καλυφθεί 11 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του πιο επιτυχημένου πλέον εμπορικού κέντρου της χώρας, καθώς η μελέτη είναι προφανώς υποχρεωμένη να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Έτσι στην ΣΜΠΕ δίνονται μεταξύ άλλων τα κάτωθι επιχειρήματα, προκειμένου να αιτιολογηθεί επιστημονικά το πλήθος των ειδικών ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν για να επιτραπεί η ανέγερσή του:

-Το παραδοσιακό εμπορικό κέντρου του Αμαρουσίου δεν έδινε, ελλείψει χώρου, δυνατότητα ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου και επομένως το Mall κάλυψε ένα «αστικό κενό».

-Η λειτουργία του εμπορικού κέντρου μετέτρεψε τον Ολυμπιακό Πόλο του ΟΑΚΑ από έναν μονοδιάστατο πόλο αθλητισμού σε ένα πολυλειτουργικό μητροπολιτικό πυρήνα.

-Ο επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης (καθώς η περιοχή του Mall ήταν αμιγούς κατοικίας) και ο καθορισμός οργανωμένων ζωνών ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα «απελευθερώνει τις υφιστάμενες περιοχές κατοικίας».

-Η χωροθέτηση ενός τόσο υψηλού κτιρίου δεν ήταν αδόκιμη, αφού βρίσκεται στα όρια του Ολυμπιακού πόλου, όπου εκ των πραγμάτων υπάρχουν μεγαλύτερης κλίμακας κτίρια.

-Ο συντελεστής δόμησης του εμπορικού κέντρου δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά υψηλός, συγκρινόμενος με εκείνον των κτιρίων επί της λεωφόρου Κηφισίας στον ίδιο δήμο.

-Η παρακείμενη περιοχή κατοικίας δεν επιβαρύνεται, καθώς «το περιβάλλον της περιοχής κρίνεται οικιστικά και περιβαλλοντικά ισορροπημένο και αναβαθμισμένο» λόγω της ύπαρξης μεγάλων ελεύθερων χώρων στο ΟΑΚΑ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προτείνει την αναδιοργάνωση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής, με την ένταξη σε αυτούς της έκτασης ενός ρέματος (22 στρέμματα), ώστε να ανέλθουν συνολικά σε 50 στρέμματα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ