Σ. Λαμπρινίδης: Δεν δικαιολογείται η υιοθέτηση μέτρων αποκλεισμού των προσφύγων

Σ. Λαμπρινίδης: Δεν δικαιολογείται η υιοθέτηση μέτρων αποκλεισμού των προσφύγων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι εύκολο να κλείνει η Ευρώπη την πόρτα σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που καταπιέζονται, τόνισε ο ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σταύρος Λαμπρινίδης , σε συζήτηση για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Σημείωσε ότι η ΕΕ καλείται να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους  με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και ταυτόχρονα να συμβάλει στην ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό των χωρών από τις οποίες φεύγουν στηρίζοντας τις κοινωνικές υποδομές και τις οικονομίες τους ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρξουν βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα.

Επικαλούμενος στοιχεία από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι τα ποσοστά των προσφύγων που στην πορεία αποδεικνύεται ότι αποτελούν τρομοκρατική απειλή,  είναι τόσο μικρά, σχεδόν μηδενικά, που δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση απόλυτων μέτρων αποκλεισμού όπως αυτά που υποστηρίζουν συγκεκριμένες ακραίες φωνές.

Ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε επίσης ότι οι προσφυγικές ροές είναι πρωτίστως απόρροια της έλλειψης δημοκρατικών δόμων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σύρια ή η Λιβύη, και δευτερευόντως απόρροια των ξένων στρατιωτικών επεμβάσεων, τις οποίες ο ίδιος σε κάθε περίπτωση επέκρινε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. ανέφερε ότι ο τρόπος που λειτουργούν πλέον οι δυτικές δημοκρατίες, υπό την πίεση του περιορισμένου πολιτικού χρόνου και την εν πολλοίς επιφανειακή ενημέρωση, δυσχεραίνει την ουσιαστική συζήτηση του ζητήματος και κατ’ επέκταση την αποτελεσματική διαχείρισή του.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αγκελα Μέρκελ, ο κ. Μοντι σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να επιμείνει στην φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό, ακλουθώντας το παράδειγμα του Χέλμουτ Κολ που διαχειρίσθηκε με τόλμη την επανένωση της Γερμανίας και την εμβάθυνση της Ε.Ε., αλλά έχασε από τον Σρέντερ στις εκλογές του 1998, γιατί ακόμη και αν και αυτή χάσει τις επόμενες εκλογές, η ιστορία θα την δικαιώσει και θα καταγράψει με θετικό τρόπο την προσφορά της στην πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος..

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σημείωσε ότι για ανθρωπιστικούς, οικονομικούς, νομικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες,, υπογραμμίζοντας ότι η μετανάστευση αποφέρει σημαντικά οφέλη ειδικά σε χώρες όπου ο πληθυσμός γηράσκει.

Αναγνώρισε ότι η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει διαιρέσεις στην Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της απασχόλησης ώστε να μειωθούν οι τριβές και οι κοινωνικές εντάσεις,, αλλά και να υπάρξει ορθότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των μελών της Ένωσης επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος.

Την συζήτηση συντόνισε ο αρθρογράφος των Τάιμς της Νέας Υόρκης, Ρότζερ Κόεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή