Ανεβάζει τους τόνους για τις άδειες η Ν.Δ.

Ανεβάζει τους τόνους για τις άδειες η Ν.Δ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια». Δεν ήταν χωρίς σημασία το ειρωνικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το πολιτικό μομέντουμ της εμφάνισης του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ δεν πρέπει να χαθεί. Xαμένη, όμως, δεν πρέπει να είναι και η ευκαιρία που δίνει στην αξιωματική αντιπολίτευση το ενδεχόμενο η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών να αναδειχθεί σε στρατηγικής σημασίας φιάσκο για την κυβέρνηση. Για τον κ. Μητσοτάκη τα κενά της υπόθεσης –με αιχμή το «πόθεν έσχες»– αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Και αποκρυπτογραφούν τι εννοούσε όταν είπε ότι «στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, Μαδούρο δεν χωρούν»…

Hταν μόνο το «προσεχώς» μιας επίθεσης την οποία η Ν.Δ. θα συνεχίσει. Στη φράση περί Μαδούρο κρύβεται η σύνδεση των κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα των αδειών με το νέο αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. για πολιτική αλλαγή από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς ο ίδιος εμφανίστηκε ως εγγυητής της κανονικότητας έναντι μιας κυβέρνησης που επιδιώκει να φέρει τους θεσμούς στα μέτρα της. Για την υπόθεση των «πόθεν έσχες», εξάλλου, η Πειραιώς θα ανεβάσει τους τόνους στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Βορίδη, τον Γ. Τσιάρα και την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Ταυτόχρονα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς θέλουν να αξιοποιήσουν το μομέντουμ της παρουσίας στη ΔΕΘ. Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο στόχος να αναδειχθεί ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο ως αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Αλ. Τσίπρα, αλλά και ως πολιτικός που φέρει έναν νέο, ενωτικό, μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκό πολιτικό λόγο, επετεύχθη. Στελέχη της Πειραιώς δήλωναν ικανοποιημένα, καθώς θεωρούν ότι η εμφάνιση ανέδειξε το διαφορετικό πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη και την υπεροχή του προγραμματικού του λόγου έναντι του κ. Τσίπρα. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, υπεύθυνη ιδεολογική πρόταση που αφορά όλους τους Ελληνες»: δεν υποσχέθηκε παροχές και εύκολες λύσεις, έκανε άνοιγμα προς το Κέντρο «του μέτρου και της λογικής», δεν άφησε, όμως, εκτός το δεξιότερο κοινό, υπερασπιζόμενος την ατζέντα του νόμου και της τάξης ως ατζέντα «της κοινής λογικής». Σαφή ήταν και τα μηνύματά του προς την επιχειρηματική κοινότητα: ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε απευθύνεται στο «ευ επιχειρείν» και, πάντως, όχι στο μοντέλο του «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού».

Η σκληρή κριτική που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, ειδικά για τα θεσμικά ζητήματα, τον εμφάνισε ακόμη πιο «πρωθυπουργικό». Ενας από τους στόχους της εμφάνισής του ήταν, εξάλλου, να αναδειχθούν τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και να εμφανιστεί ως εν αναμονή πρωθυπουργός με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο, ο οποίος ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και τα ενωτικά μηνύματα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης. Η επιλογή της ελληνικής σημαίας ως μοναδικού φόντου τόσο της ομιλίας όσο και της συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο και το σύνθημα «Ενωμένοι για την Ελλάδα μας» ήταν προσεκτικά μελετημένα ώστε να αναδεικνύουν την πλήρη αντίθεση τόσο με το κόκκινο σκηνικό που είχε επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή για την ανακοίνωση της πρότασής του για τη συνταγματική αναθεώρηση τον περασμένο Ιούλιο όσο και ως προς τα διχαστικά, σύμφωνα με τη Ν.Δ., μηνύματα που εξέπεμψε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και τα οποία συνεχίζει να εκπέμπει σε κάθε τοποθέτησή του (όπως, για παράδειγμα, το «αστείο» περί σύλληψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή