Οι πρώτες δυσκολίες στη διάσωση του Μαρινόπουλου

Οι πρώτες δυσκολίες στη διάσωση του Μαρινόπουλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγχώνευση Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη κινδυνεύει να καταρρέυσει δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου. Κι αυτό, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης αναμενόταν κανονικά να υπογραφεί σήμερα.

Αιτία η λογιστική και νομική αδυναμία της εταιρείας Σκλαβενίτης να υλοποιήσει το μνημόνιο, όπως τουλάχιστον αυτό αντανακλάται στους αριθμούς των καταναλωτών που επισκέπτονται τα καταστήματα του Μαρινόπουλου.

Ετσι, ενώ θα πρέπει να πωλούνται εμπορεύματα αξίας 1,4 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις στις οποίες στηρίζεται το μνημόνιο, την προηγούμενη εβδομάδα πωλήθηκαν ορισμένες μέρες εμπορεύματα που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό σημείου πώλησης), ενώ στην αρχή της εβδομάδας είχαν πωληθεί εμπορεύματα 600.000 ευρώ.

H πλευρά του Μαρινόπουλου δεν έχει ανάμειξη στην υλοποίηση της συμφωνίας μετά την υπογραφή του μνημονίου, όπως ζήτησε η πλευρά του Σκλαβενίτη. Η πλευρά του Σκλαβενίτη επικαλείται οικονομικές και λογιστικές δυσκολίες στο να ανεφοδιάσει τον τεράστιο αριθμό καταστημάτων ιδιαίτερα έξω από το Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη συμφωνία μέχρι σήμερα έχουν αγορασθεί εμπορεύματα αξίας μικρότερης των 5 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν επαρκείς τοποθετήσεις εμπορευμάτων στα ράφια. Η πλευρά του Σκλαβενίτη υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις είναι αντίστοιχες της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Ομως αν τις επόμενες ημέρες δεν υποστηριχθεί η συμφωνία με αρκετά χρήματα, αλλά και η διακίνηση στα καταστήματα, είναι πιθανό να καταρρεύσει πριν τα δικαστήρια την κυρώσουν στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς το χρηματοδοτικό κενό θα αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει.

Στο τελευταίο draft της συμφωνίας εξυγίανσης υπάρχουν εξαιρέσεις από δύο γενικούς κανόνες του πτωχευτικού δικαίου, που είναι πιθανόν να καταστήσουν τη συμφωνία ευάλωτη σε αιτήσεις τριτανακοπής προμηθευτών. Ετσι δεν εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλων των προμηθευτών ή και δικαιούχων αποζημίωσης της ίδιας κατηγορίας και δεν τηρείται η αρχή ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να λάβουν λιγότερα απ’ ό,τι αν ο Μαρινόπουλος οδηγείτο στην αναγκαστική διάλυση και ρευστοποίηση των στοιχείων της εταιρείας.

Ετσι στο πρόσφατο σχέδιο έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία εξυγίανσης το κεφάλαιο του δικτύου της εξαρτημένης αλυσίδας Καρυπίδης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι που δεν έχουν ακόμα καταλογισθεί (σ.σ. υπάρχουν φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις), εξαιρούνται αφανείς πιστωτές, ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πιο προνομιακή μεταχείριση από άλλους, κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (όσοι είχαν παραιτηθεί πριν από τις 30/6) μένουν στην παλιά εταιρεία Μαρινόπουλος, μαζί με όλους τους παραπάνω.

Θεωρητικά η παλιά Μαρινόπουλος «διαθέτει περιουσία 400 εκατ. ευρώ, πρακτικά η περιουσία της είναι μηδενική. Αν περάσουν όλες αυτές οι εξαιρέσεις, η συμφωνία εξυγίανσης είναι τρωτή», είπε στην «Κ» νομικός από μεγάλο νομικό γραφείο που δεν συμμετέχει στο ντιλ και εξειδικεύεται στο πτωχευτικό δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή