Απέλαση υπόπτου για σχέσεις με ISIS

Απέλαση υπόπτου για σχέσεις με ISIS

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος είναι ο 49χρονος Γάλλος υπήκοος που συνελήφθη με επεισοδιακό τρόπο από Ελληνες αστυνομικούς στην Ασπροβάλτα, το βράδυ της Κυριακής. Τον χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική, ενώ ο ύποπτος κρατείται και θα απελαθεί για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι ο 49χρονος έχει κατηγορηθεί στη Γαλλία δύο φορές για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταξιδέψει σε Συρία και Υεμένη, ενώ διάκειται φιλικά στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο 49χρονος μπήκε στην Ελλάδα επιστρέφοντας οδικώς από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων Εβρου. Στη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου, αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 49χρονος ήταν καταχωρισμένος από τις γαλλικές αρχές στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) ως ύποπτος για διασυνδέσεις με ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών («Fiche S»). Οπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο 49χρονος τέθηκε υπό παρακολούθηση από κλιμάκιο αστυνομικών που επέβαιναν σε συμβατικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας το οποίο δεν έφερε διακριτικά.

Ενώ βρισκόταν στην παλιά εθνική οδό στο ύψος της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης φέρεται να κατάλαβε την παρουσία των αστυνομικών, πραγματοποίησε ελιγμό και προσπάθησε να εμβολίσει τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικές πηγές, τη στιγμή του επεισοδίου ο 49χρονος ακούστηκε να φωνάζει στα Αραβικά «Ο Θεός είναι Μεγάλος». Τελικά, συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο κατηγορούμενος για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών, φθορά δημόσιας περιουσίας και απείθεια. Καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ωστόσο θα παραμείνει κρατούμενος μέχρι την απέλασή του καθώς χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητος» για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο χειρισμός της υπόθεσης ανετέθη για προφανείς λόγους στην Αντιτρομοκρατική, ενώ υπάρχει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις γαλλικές αρχές, οι οποίες –αξίζει να σημειωθεί– έχουν καταχωρίσει στο SIS 12.000 άτομα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή