Νόμος του κράτους τα προαπαιτούμενα

Νόμος του κράτους τα προαπαιτούμενα

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σημερινή σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, αναμένεται να κορυφωθεί στην παρούσα συγκυρία η εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που το τελευταίο διήμερο κλιμακώθηκε με επίκεντρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, τόσο στο σύνολό του όσο και στις διατάξεις οι οποίες τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία και αφορούν ασφαλιστικά ζητήματα και τη μεταφορά στο υπερταμείο των φορέων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε στο στόχαστρο της οξύτατης κριτικής όλων των πτερύγων της αντιπολίτευσης: αφενός επειδή, όπως ελέχθη, υλοποιούν πολιτικές που κατήγγειλαν ως αντιπολίτευση και, αφετέρου, εξ αφορμής του γεγονότος πως κρισιμότατα τμήματα της δημόσιας περιουσίας εντάσσονται σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια, υπό διοίκηση στην οποία καθοριστικό ρόλο έχουν οι εταίροι.

«Διαβάστε όλες τις συνθήκες που υπέγραψαν ηττημένες χώρες στην παγκόσμια ιστορία. Δεν θα βρείτε ούτε μία που να της υπεβλήθη τέτοια υποχρέωση, η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας της σε ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει απολύτως αποφασιστική αρμοδιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Από αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εμφανώς ενοχλημένος, αντέδρασε επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο 48ωρο πως η ένταξη στο υπερταμείο μπορεί να σημαίνει και δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση επιλέγουνι την οδό της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.

Επίθεση

Νωρίτερα, διαδοχικές επιθέσεις εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να παρέμβουν, με τους υπουργούς να απαντούν είτε υποστηρίζοντας ότι για όλα τα αρνητικά που διαχειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση ευθύνονται οι προηγούμενες είτε επιτιθέμενοι στα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Παν. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «εκτελεστές συμβολαίων».

Η κυβέρνηση «δημιουργεί αδιέξοδα», τόνισε η κυρία Φώφη Γεννηματά. Συνεχίζεται η αντιλαϊκή επίθεση, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. «Είστε οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος», είπε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Οξείς στις τοποθετήσεις τους ήταν και οι κ. Βασίλης Λεβέντης και Νίκος Μιχαλολιάκος. «Μας ενδιαφέρει να αποφύγουμε την καταστροφή», τόνιζε νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το στοίχημα»

«Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να καθίσουμε πίσω και να πούμε ότι επειδή γίνεται αυτό, το μόνο πράγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι να μπορέσουμε μέσα απ’ αυτό το Ταμείο να έχουμε μια στρατηγική αναδιάρθρωσης», είπε στην καταληκτική παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν από το περασμένο καλοκαίρι πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μέρος της συμφωνίας.

«Αντάρτικο» και αναδίπλωση Οικολόγων

Παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου απαιτήθηκε, προκειμένου οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους να ψηφίσουν τελικά τις διατάξεις που αφορούν την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Οι κ. Γ. Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος) και Γ. Δημαράς είχαν απειλήσει ευθέως με καταψήφιση των διατάξεων που αφορούν την αποκρατικοποίηση των φορέων υδροδότησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επαπειλούμενη ανταρσία δεν είχε μόνο αριθμητική σημασία, αλλά κυρίως υψηλό συμβολισμό για το αριστερό ακροατήριο της κυβέρνησης, που, ούτως ή άλλως, αντιμετωπίζει μάλλον εχθρικά τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η στάση των δύο βουλευτών των Οικολόγων τούς οδήγησε τελικά ώς το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά. Εκεί, οι δύο βουλευτές αλλά και αντιπροσωπεία των Οικολόγων έγιναν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους υπουργούς Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

Οι κ. Τσιρώνης και Δημαράς έλαβαν διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Οικολόγοι μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν αργότερα, ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού στο επίμαχο άρθρο 2, αλλά και στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Επίσης, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι θα συνεργαστούν ενεργά για τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού του υπερταμείου σε σχέση με τις ΔΕΚΟ, ειδικότερα, βεβαίως, για τη διαχείριση του νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή