«Κάνουμε βήματα», λέει η Αγκυρα

«Κάνουμε βήματα», λέει η Αγκυρα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  Η τουρκική κυβέρνηση κάνει βήματα με στόχο τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία έχει αποφέρει έμπρακτα αποτελέσματα, αλλά πρέπει και οι Βρυξέλλες να επιδείξουν την ανάλογη βούληση, τόνισαν Τούρκοι αξιωματούχοι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» στο πλαίσιο ενημέρωσης Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων δημοσιογράφων, στην Αγκυρα.

Υποστήριξαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στις οποίες έχει εμπλακεί και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαδικασία που θα διέπει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από τις τουρκικές αρχές, ώστε να ξεπερασθεί ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» που παρεμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, που χειρίζονται το θέμα, εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι σύντομα «θα βρεθεί λύση», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και ότι η αρχική επιμονή της Αγκυρας για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Oκτώβριο, δεν είναι απόλυτη και η διαδικασία μπορεί να παραταθεί για ένα μικρό εύλογο διάστημα.

Η αλλαγή του σχετικού νόμου που αφορά το εύρος του ορισμού της τρομοκρατίας –που αυτή τη στιγμή επιτρέπει στις τουρκικές αρχές να κάνουν κατάχρησή του– είναι μία από τις 72 προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. για την υλοποίηση της συμφωνίας που ως αντάλλαγμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρ. Ενωση.

Η ανάγκη συνέχισης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών. Πριν από τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου ο αριθμός των ανθρώπων που περνούσαν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά έφθανε κατά μέσον όρο τις 7.000 την ημέρα, ενώ μετά την εφαρμογή της συμφωνίας μειώθηκε σε μόλις 100 ημερησίως.

Κριτική

Η ελληνική πλευρά δεν ζητεί μόνο από την Αγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και από την Ε.Ε. να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άσκησε κριτική σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ενωσης που «δεν θα ήθελαν να υλοποιηθεί καθόλου η συμφωνία».

Οι Τούρκοι αποδίδουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται και σε καθυστερήσεις στη διαδικασία ελέγχου των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Σε δική του ενημέρωση, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συγκρατημένη στάση της Ε.Ε. στη διαχείριση του προσφυγικού, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί από χώρα διέλευσης σε χώρα φιλοξενίας και έχει αυτή τη στιγμή στο έδαφός της σχεδόν τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Τόνισε ότι η χώρα του έχει ήδη εφαρμόσει 58 από τα 72 προαπαιτούμενα, επέκρινε τη Δύση για την αβέβαιη στάση και τη διστακτικότητα με την οποία προσεγγίζει μια τόσο βαθιά ανθρωπιστική κρίση και κάλεσε την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά όχι μόνο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του, καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για να τερματισθεί ο πόλεμος στη Συρία. Υποστήριξε, δε, ότι αν η Ε.Ε. είχε ακούσει τις εκκλήσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας, θα είχαν αποτραπεί τα προσφυγικά κύματα.

Στελέχη της τουρκικής γραφειοκρατίας ανέφεραν ότι η διαχείριση του προσφυγικού τα τελευταία 5,5 χρόνια έχει κοστίσει στην Τουρκία συνολικά 25 δισ. δολάρια και στο πλαίσιο αυτό επισήμαναν ότι παρά την υπόσχεση για παροχή βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ, η Ενωση έχει μέχρι στιγμής δώσει μόλις 460 εκατομμύρια, σε διεθνείς οργανώσεις όπως η UNICEF.

Πάντως, η προσέγγιση Ερντογάν δέχεται τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας στην «Κ», ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Ενγκιν Αλτάι υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος του κόμματος είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και αυτός δεν υπηρετείται από την πολιτική Ερντογάν που δημιουργεί εμπόδια, έχοντας μετατρέψει το προσφυγικό σε ζήτημα χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή