Φίλης: «Δεν είναι πρόθεσή μας να δημιουργούμε αντιδικίες»

Φίλης: «Δεν είναι πρόθεσή μας να δημιουργούμε αντιδικίες»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους έναντι των εκκλησιαστικών αντιδράσεων, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνάντησης στο μέγαρο Μαξίμου με την ιεραρχία, αλλά και στον αντίποδα του αιχμηρού ύφους που χαρακτήρισε προ ημερών την παρουσία του κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, ο κ. Ν.Φίλης απάντησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε ερώτηση σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών, κατά την διαδικασία κοινοβουλρυτικού ελέγχου.

Ειδικότερα, σε ερώτηση του κ. Δ. Κρεμαστινού (Δημ.Συμπαράταξη) αναφορικά με το χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Οντως υπάρχει θα έλεγε κανείς μια προσπάθεια καταλλαγής στις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας.

Η χθεσινή συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας, με επικεφαλής τον Μακαριότατο, βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση, να εξηγηθούν ζητήματα και να αρθούν παρεξηγήσεις».

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «το πρώτο ζήτημα στο οποίο όλοι συμφωνήσαμε και συμφωνούμε είναι ότι την ευθύνη για την εκπαίδευση στη χώρα μας έχει το κράτος με τα αρμόδια όργανά του. Βεβαίως, η Εκκλησία μπορεί να διατυπώνει την άποψή της και οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν το διάλογο που αναπτύσσεται ευρύτερα γύρω από ζητήματα, όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτό κάναμε επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως να μην έφτανε για την Εκκλησία αυτός ο διάλογος».

Υπό αυτό το πρίσμα είπε ότι «πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να δημιουργεί αντιδικίες, δεν είναι να αμφισβητεί τους διακριτούς ρόλους των διαφόρων θεσμών και ιδιαιτέρως των κορυφαίων θεσμών, όπως είναι η Εκκλησία και η πολιτεία, αλλά στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του κράτους να μπορεί να προχωρεί το μείζον, που είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης». Για να συνεχίσει: «Πιστεύω πως αν αφήσουμε στιγμές οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτή την συνεννόηση, μπορούμε να προχωρήσουμε και να γνωρίζουμε πως θα είναι προς όφελος των παιδιών και συνολικά προς όφελος της εκπαίδευσης».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φίλης αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είναι «δογματική», δήλωσε πως προσβλέπει στη συνεργασία με την Εκκλησία, εξαίροντας αυτή τη φορά το ρόλο της στην εξελισσόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση: «Θα ήθελα να πω ότι στην περίοδο της κρίσης, η συμπεριφορά της Εκκλησίας με το αναπτυγμένο φιλανθρωπικό της έργο είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο βοηθάει στην κατεύθυνση που ανέφερα νωρίτερα, της συνεργασίας επ’ ωφέλεια του λαού».

Λίγο μετά, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ι.Δελλή, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη «διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή