Η στάση Σόιμπλε και το νέο σενάριο της Welt

Η στάση Σόιμπλε και το νέο σενάριο της Welt

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια της αποχώρησης από την Ευρωζώνη επαναφέρει σε χθεσινό άρθρο γνώμης η γερμανική εφημερίδα Welt. Στη στήλη της, η Ντοροτέα Ζιμς κωδικοποιεί την προοπτική υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους για την Αθήνα – και μετά αντίο!». «Επί μήνες επικρατούσε ασυνήθιστη ησυχία γύρω από το άτακτο παιδί της Ευρωζώνης… Μόνο όμως επειδή η Ε.Ε. ήταν τόσο απασχολημένη με ποικίλες κρίσεις, ώστε ελάχιστη προσοχή είχε απομείνει για την Αθήνα», γράφει η αρθρογράφος.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν στην «Κ» ότι υπάρχουν, προς το παρόν, τέτοιες σκέψεις. «Το πρόγραμμα τρέχει, μένει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Το ΔΝΤ έχει δεσμευθεί ότι θα αποφασίσει έως το τέλος του χρόνου αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αισιόδοξος ότι η απάντηση θα είναι θετική», είναι η επίσημη θέση του υπουργείου.

Είναι, ωστόσο, κοινό μυστικό στο Βερολίνο πως αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Αφενός θα χρειαστεί νέα ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή και αφετέρου ο ίδιος έχει εγγυηθεί πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα και δεν θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για την Αθήνα. Το 2017 είναι εκλογική χρονιά για τη Γερμανία και η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι για την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ίσως το χειρότερο δυνατό ζήτημα που θα μπορούσε να βρεθεί στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα που ιδρύθηκε με κεντρικό σύνθημα την αντίθεσή του προς τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα, πιέζει από τα δεξιά τον συντηρητικό συνασπισμό, σημειώνοντας αλλεπάλληλες επιτυχίες σε τοπικές αναμετρήσεις κυρίως εξαιτίας των χειρισμών της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

O Β. Σόιμπλε «δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για τις πιθανότητες επιτυχίας της βοήθειας προς την Ελλάδα. Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν εδώ και καιρό αν μπορεί να εξυγιανθεί μέσα στην Ευρωζώνη μια οικονομία που δοκιμάζεται επί χρόνια από χαμηλή ανταγωνιστικότητα», γράφει στο άρθρο της στη Welt η Ντοροτέα Ζιμς. «Η Bundestag είχε θέσει τη σύμπραξη των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη συναίνεσή της στο νέο πακέτο, με δεδομένη τη δυσπιστία προς την υπερβολικά υποχωρητική Κομισιόν», υπενθυμίζει η Γερμανίδα δημοσιογράφος. «Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο. Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι η απαρχή για μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από ένα γενναιόδωρο “κούρεμα” στην Ελλάδα και την επακόλουθη έξοδο από τη νομισματική ένωση», συμπληρώνει. Σε επικοινωνία της «Κ» μαζί της, αν εκφράζει προσωπικές της απόψεις, η αρχισυντάκτρια του οικονομικού τμήματος της εφημερίδας επέμεινε ότι το δημοσίευμα δεν απηχεί τις απόψεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Τέλος, σε έτερο δημοσίευμα, της FAZ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα και θα αποκτήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο συμβούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή