Η πιο ακριβή «φοιτητούπολη» είναι η Κομοτηνή

Η πιο ακριβή «φοιτητούπολη» είναι η Κομοτηνή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομοτηνή εξακολουθεί να καταγράφει τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο παρατηρείται σταθερά την τελευταία τριετία, καθώς η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης συνεχίζει να κρατάει τα ενοίκια σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με άλλες πόλεις, ακόμα και με την Αθήνα, όπου οι πολλαπλές επιλογές κενών διαμερισμάτων ευνοούν τους ενοικιαστές, και δη τους συνεπέστερους, οι οποίοι έχουν και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», συνεχίστηκε και φέτος η πτωτική πορεία των τιμών των ενοικίων κατοικιών που προορίζονται για χρήση από φοιτητές, αν και ο ρυθμός της πτώσης ήταν σαφώς μικρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Οι τιμές φέτος υποχώρησαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, η πτώση αγγίζει το 2,1%, ενώ σε σχέση με πριν από δύο χρόνια η μείωση των ενοικίων προσεγγίζει το 4,8%.

Η μικρότερη πτώση, φέτος, καταγράφεται στην Αθήνα, με 1,5%, δείγμα ότι η αγορά οδεύει σταδιακά προς σταθεροποίηση, καθώς, εκτός από τους φοιτητές, η ζήτηση ενισχύεται από τους τουρίστες που μισθώνουν ακίνητα μέσω Διαδικτύου, αλλά και από νέες οικογένειες που αδυνατούν να αποκτήσουν πλέον ακίνητο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η μοναδική επιλογή να είναι η ενοικίαση.

Τιμές ενοικίασης

Στην Κομοτηνή, η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 5 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ ακολουθεί η Αθήνα με 4,88 ευρώ/τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται στα 4,85 ευρώ/τ.μ., στο Ηράκλειο στα 4,7 ευρώ/τ.μ., στην Πάτρα στα 4,6 ευρώ/τ.μ. και στον Βόλο στα 4,36 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Σημειωτέον ότι για τις ανάγκες της έρευνας επιλέχθηκαν διαμερίσματα που κατά κανόνα εμφανίζουν υψηλή ζήτηση μεταξύ φοιτητών, δηλαδή γκαρσονιέρες ή δυάρια.

Επίσης, στην Αθήνα οι τιμές αφορούν την περιοχή του Ζωγράφου και ευρύτερα της Πανεπιστημιούπολης, στη Θεσσαλονίκη τα σημεία Καμάρα, Ροτόντα και Αγιος Δημήτριος και στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας το κέντρο τους.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, της Geoaxis, «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν πλέον σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση, γιατί γνωρίζουν ότι διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο». Αλλωστε ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τις πόλεις τους για να σπουδάσουν σε άλλες περιοχές εξακολουθεί να καταγράφει πτωτική πορεία κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή