Προβληματισμός και αμηχανία στα κόμματα

Προβληματισμός και αμηχανία στα κόμματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά. Το ίδιο και η Ευρώπη. Οσο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μάλλον προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και την αμηχανία που προκάλεσε η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ πριν αποφανθεί οριστικά για το φαινόμενο. Εξαίρεση, οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που ήδη ενέταξαν την εκλογή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στο φαινόμενο της επέλασης του λαϊκισμού.

Εκτελώντας ασκήσεις διπλωματικής ισορροπίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς στα Χανιά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι «πολύ ισχυρές και γεωπολιτικά σημαντικές» και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Νωρίτερα, πηγές της Πειραιώς είχαν επισημάνει ότι «οι Αμερικανοί αποφάσισαν». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ότι η εκλογή Τραμπ δείχνει ότι «η ελίτ της Δύσης έχει αρχίσει να χάνει».

Πιο ενδεικτικά ήταν τα «τιτιβίσματα» του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σχολίασε το αποτέλεσμα με τον τίτλο ενός τραγουδιού (των REM): «Είναι το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε».

Για «ισχυρό σοκ» για τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το να δηλώνουμε «διαρκώς έκπληκτοι και σοκαρισμένοι με την επικράτηση δήθεν αντισυστημικών, αλλά στην πραγματικότητα, βαθιά συντηρητικών, αναχρονιστικών και λαϊκιστικών επιλογών, είναι φανερό ότι δεν αρκεί». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη τα προοδευτικά κόμματα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα των απλών πολιτών και να «πείσουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ανατροπές και συγκρούσεις που θα αφυπνίσουν την πολιτική και θα την ξανακάνουν κυρίαρχη έναντι ενός πανίσχυρου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ο Περισσός, πάντως, δεν «κλαίει» ούτε για την επικράτηση του Τραμπ, ούτε για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Για το ΚΚΕ και οι δύο υποψήφιοι εκπροσωπούσαν αποκλειστικά τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου και θα συνεχίσουν την «αντιδραστική, αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του αμερικανικού λαού».

«Βουβή αντίδραση»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού υποδέχθηκε την εποχή Τραμπ με ένα σχόλιο στο Twitter περί συνύπαρξης του καλού και του κακού λύκου μέσα μας και υπερίσχυσης «αυτού που ταΐζουμε περισσότερο», συνέδεσε ευθέως τον Τραμπ με τους λαϊκιστές στην Ευρώπη, τους υποστηρικτές του Brexit και όσους «υποστηρίζουν τον εθνικολαϊκισμό και στα μέρη μας». Σχολιάζοντας στον ΒΗΜΑ fm ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για βουβή αντίδραση που εκφράστηκε στην κάλπη.

Νωρίς το πρωί –μέσω Twitter– συνεχάρη τον κ. Τραμπ ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φρόντισε, πάντως, να κάνει ειδική αναφορά στον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του νέου προέδρου, Γιώργο Παπαδόπουλο. Oσο για τον Βασίλη Λεβέντη, μαζί με τα συγχαρητήριά του στον κ. Τραμπ εξέφρασε την ευχή να διαψεύσει με την «υπεύθυνη» στάση του «όσους παρουσίασαν στρεβλή και απρόβλεπτη την εικόνα του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή