Οι τρεις Ελληνοαμερικανοί σύμβουλοι του Τραμπ

Οι τρεις Ελληνοαμερικανοί σύμβουλοι του Τραμπ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ελλάδα είναι θολές – ενδεχομένως ακόμη και για τον ίδιο. Το σίγουρο είναι ότι τρεις Ελληνοαμερικανοί βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του νεοεκλεγέντα προέδρου: ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Ρινς Πρίμπους, ο σύμβουλος σε θέματα ενέργειας Τζορτζ Παπαδόπουλος και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Τζιτζίκος.

Ο κ. Πρίμπους, 44 ετών, του οποίου η μητέρα είναι Ελληνίδα που κατάγεται από τη Μυτιλήνη, αλλά μεγάλωσε στο Σουδάν, εξελέγη στις αρχές του έτους για τρίτη θητεία επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε εποχή κατά την οποία οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την προεδρία. Hταν βασικός παράγοντας στην αποτροπή ενός ανοικτού εμφυλίου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με αφορμή την υποψηφιότητα του Τραμπ, με τον οποίο οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης, φθάνοντας στο σημείο τον περασμένο μήνα να τον χαρακτηρίσει «πρότυπο». Eχει πει ότι είναι «ευλογία από τον Θεό να είσαι Ελληνας», αλλά, ως κομματικός αξιωματούχος, δεν αναμένεται να διαδραματίσει κανένα ρόλο στην εξωτερική πολιτική όσον αφορά την περιοχή μας.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, τον οποίο σύστησε στην κοινή γνώμη ο Τραμπ τον περασμένο Μάρτιο ως μέλος της στενής ομάδας των συμβούλων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχει μάλλον ρηχό βιογραφικό. Αναζητώντας το ιστορικό του, η Washington Post βρήκε ότι ο νεαρός αναλυτής (αποφοίτησε μόλις το 2009 από το πανεπιστήμιο) δεν έχει ιδιαίτερες περγαμηνές και δεν είναι γνωστός στους διεθνείς κύκλους της ενεργειακής πολιτικής. Oπως σημείωνε η εφημερίδα, μοιάζει να έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και με την προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, αντί της ενεργειακής σύμπραξης Ισραήλ – Τουρκίας. Εντύπωση είχε προξενήσει το γεγονός ότι στη σελίδα στο LinkedIn αναδείκνυε ως ορόσημο της καριέρας του τη συμμετοχή του στο Model United Nations στη Γενεύη το 2012 (πρόκειται για ακαδημαϊκό διαγωνισμό στον οποίο συνήθως συμμετέχουν μαθητές ή φοιτητές).

Oσο για τον κ. Τζιτζίκος, είναι επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνίας Telion (με έδρα τη Φλόριντα) και είχε στην εκστρατεία τον ρόλο του διοργανωτή των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα. Οι συγκεντρώσεις αυτές, συχνά με δεκάδες χιλιάδες παρευρισκομένους, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη διάδοση του μηνύματος του Τραμπ και στην ενίσχυση της δυναμικής του. Hταν όμως επίσης διαβόητες για τις βιαιοπραγίες οπαδών του υποψηφίου κατά εχθρικών διαδηλωτών, αλλά και για την επιθετική αστυνόμευσή τους από μια ιδιωτική δύναμη κρούσης που είχε προσλάβει ο Τραμπ για να πλαισιώνει τις μυστικές υπηρεσίες που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή