Νotebook

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίνε… από το εξώφυλλo

Μετά τη συσκευή που αναπτύχθηκε στο MIT, η οποία διαβάζει ένα βιβλίο δίχως να χρειάζεται να το ανοίξει, δύο επιστήμονες από την Ιαπωνία, οι Μπράιαν Κένζι Ιουάνα και Σέιτσι Ουτσίντα, από το Kyushu University, δημιούργησαν κάτι αντίστοιχο, αλλά απλούστερο. Μια νέα συσκευή μπορεί να κρίνει, «διαβάζοντας» το εξώφυλλο με αλγόριθμο, την κατηγορία στην οποία ανήκει το βιβλίο, ενώ είναι σε θέση να διακρίνει τουλάχιστον 20 κατηγορίες. Συσκευές που είναι αναγνώστες – βιβλιοθηκονόμοι – θεωρητικοί. Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος.

Δερμάτινος «Μικρός Πρίγκιπας»

To Krukrustudio ειδικεύεται στις τσάντες από δερματίνη με σχέδια βιβλίων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ετσι, με περίπου 90 ευρώ, μπορεί να κρεμάσει κανείς στον ώμο του τον «Μικρό Πρίγκιπα», την «Υπερηφάνεια και προκατάληψη», τον «Γυάλινο κώδωνα», τον «Μεγάλο Γκάτσμπι» αλλά και το «Grey’s Anatomy». Με αυτές τις τσάντες, δίνεις το πρώτο στοιχείο του εαυτού σου σε όσους σε συναντούν στον δρόμο, ακόμη κι εάν μέσα στην τσάντα σου κρύβεις ένα βιβλίο για το οποίο ντρέπεσαι, όπως, ας πούμε, τη βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ, του νέου προέδρου των ΗΠΑ (θου, Κύριε…).

Λογοτεχνικός ακτιβισμός

Η Εμα Ουότσον, η ηθοποιός σταρ του «Χάρι Πότερ», πήρε τ’ όπλο της, που δεν ήταν άλλο από το «Mom & Me & Mom», το αυτοβιογραφικό έργο της Maya Angelou, και βγήκε βόλτα στο μετρό του Λονδίνου. Αφηνε αντίτυπα του βιβλίου σε διάφορα εμφανή σημεία του υπογείου της βρετανικής πρωτεύουσας, προτρέποντας, έτσι, τους επιβάτες στην ανάγνωση. Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα γράμμα της Εμα Ουότσον, όπου ο ευρών παρακαλείται να του φερθεί προσεκτικά και να το αφήσει, με τη σειρά του, σε κάποιο σημείο του μετρό. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις της φεμινιστικής λέσχης βιβλίου «Our Shared Shelf».

Η… ποιήτρια Αννα Φρανκ

Ενα οκτάστιχο ποίημα της Αννας Φρανκ βγαίνει στο σφυρί αυτές τις μέρες από τον ολλανδικό οίκο δημοπρασιών Bubb Kuyper. Το γράμμα βρέθηκε στο λεύκωμα της μεγαλύτερη αδελφής μιας συμμαθήτριας και καλής φίλης της Αννας Φρανκ, της Ζακλίν φαν Μάαρσεν. Η τιμή εκκίνησης είναι 30.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίζει έως και τις 50.000 στη δημοπρασία. Το ποίημα έχει την υπογραφή της και ημερομηνία 23 Μαρτίου 1943, όταν η Φρανκ ήταν 13 ετών, δηλαδή δύο χρόνια προτού πεθάνει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, τον Φεβρουάριο του 1945.

Η λέξη της χρονιάς

Σύμφωνα με το λεξικό Collins, η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο φέτος από τους διαδικτυακούς χρήστες είναι το «Brexit», αφήνοντας πολύ πίσω τον «τραμπισμό» και σημειώνοντας αύξηση αναζητήσεων κατά 3.400% σε σχέση με το 2013. Σύμφωνα με στελέχη της ιστοσελίδας του σημαντικού λεξικού, οι δέκα λέξεις της χρονιάς για το Collins, πέρα από το «Brexit», ήταν: dude food, hygge, JOMO, mic drop, sharenting, snowflake generation, throw shade, Trumpism, uberization.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή