Τα Σαββατιάτικα

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεβέντης «φιλελέ»

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Πολύ περισσότερο στην πολιτική, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και σκοπός των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων είναι να αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι επίκειται η ένταξη της Ενωσης Κεντρώων στην ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) του Γκι Φερχόφσταντ και μάλιστα σύντομα. Αρχική επιδίωξη του Λεβέντη ήταν να επιχειρήσει ένταξη στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Αλλά υπάρχει συνωστισμός στο λιμάνι των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: εκεί ανήκει το ΠΑΣΟΚ, εκεί έχουν ενταχθεί ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού. Σε αυτούς υποτίθεται ότι θα ενταχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ (σε αυτήν τη ζωή…). Αυτά ζύγισε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του με την ALDE ο Λεβέντης. Αυτό παρότι πληροφορούμαι ότι η αρχική αντίδρασή του ήταν ότι αυτοί είναι φιλελεύθεροι. Πείστηκε, όμως, ότι δεν πρόκειται για «φιλελέ βδελύγματα», ούτε για τη «μούργα» και το «καθιζήματα» του πολιτικού συστήματος, που αφόριζε τις λαμπρές μέρες της τηλεοπτικής του δόξας. Ηδη ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων έχει συναντηθεί με τον Φερχόφσταντ και δεν αποκλείεται η συνεργασία να ανακοινωθεί σε ταξίδι του Λεβέντη στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο. Δεν ξέρω αν το ζήτημα είναι πώς πείσθηκε ο Λεβέντης ή πώς δέχθηκε ο Φερχόφσταντ. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Χάσαμε τη Μισέλ

Χωρίς τη Μισέλ θα έρθει στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα. Θα σωπάσουν και οι δηλητηριώδεις γλώσσες που περίμεναν να συγκρίνουν το αξεπέραστο στυλ της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ με αυτό της Μπέτυς Μπαζιάνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται, όμως, από τον «κολλητό» του, Αλ. Γιαννούλια, με τον οποίο βάζουν τρίποντα όποτε ο Ομπάμα βρίσκεται στο Σικάγο. Οι προπομποί του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται εδώ και μέρες στην Αθήνα και κάνουν –για να το πω κομψά– πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή των ανθρώπων της Προεδρίας. Οι άνθρωποι δεν αστειεύονται και το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό. Πρώτος σταθμός του Ομπάμα θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο. Κατόπιν θα μεταβεί στο Μαξίμου, όπου και οι διευρυμένες συνομιλίες. Το βράδυ της Τρίτης θα παρατεθεί δείπνο στο Προεδρικό προς τιμήν του. Την τιμή να προσκληθούν θα έχουν μόνο θεσμικοί παράγοντες. Η Προεδρία ξεσκονίζει τα βιβλία εθιμοτυπίας, καθώς πρέπει να ενεργοποιήσει «κόφτη». Δεν θα είναι εκεί πρόσωπα της καλής κοινωνίας. Θεωρώ βέβαιο ότι το «παρών» θα δώσουν, εκτός από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως και ότι της «σφαγής» των προσκεκλημένων θα ακολουθήσουν δράματα…

Ο Μπιλ και η φάρσα

Σας μεταφέρω άγνωστη λεπτομέρεια από την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα στις 19/11/1999. Το Airforce 1, το οποίο σημειώνω ότι διαθέτει και τηλέφωνο, προσγειώνεται στην Αθήνα. Μόλις προσγειώνεται, χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής, κάποιος προειδοποιεί για βόμβα. Μη με ρωτάτε ποιος φαρσέρ μπορεί να ήξερε το τηλέφωνο του προεδρικού αεροσκάφους. Αλλά ευτυχώς για εμάς και για τον Κλίντον, ήταν φάρσα. Απορώ πώς πιστεύει ακόμη ότι είμαστε φιλόξενος λαός…

Οταν μίλησε ο Προκόπης…

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, και εσάς, κ. Γεννηματά, και που επικρατεί κλίμα ομοψυχίας για τα εθνικά θέματα. Ευχαριστώ που με καλωσορίσατε». Τάδε έφη ο Πρ. Παυλόπουλος στο γεύμα που είχε την Τρίτη στο Ρέθυμνο, παρουσία των Κυρ. Μητσοτάκη, Φώφης Γεννηματά και τοπικών βουλευτών από όλα τα κόμματα με αφορμή τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Το καλύτερο, βέβαια, μαθαίνω ότι το κράτησε για το τέλος: «Σας ευχαριστώ και βεβαίως είμαι εδώ επειδή εσείς με ψηφίσατε»… Οι παριστάμενοι «δαγκώθηκαν» μεν, δεν εξέλαβαν, όμως, το σχόλιο ως αιχμή έναντι του Κυριάκου, που δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι δεν τον ψήφισε. Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος είναι ιδιαίτερα θερμός στην απευθείας προσωπική επαφή και μπορεί να πει και μια λέξη παραπάνω.

Βουλευτικό διάβημα

Ενόχληση έχει προκαλέσει σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. η προαναγγελθείσα πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση στις λίστες του κόμματος. Για την ακρίβεια, το κλίμα έχει βαρύνει επειδή τοπικοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι διάφοροι wannabe υποψήφιοι φωτογραφίζονται με στελέχη του κόμματος που θεωρούν ότι είναι άνθρωποι του Κυριάκου και διαφημίζουν τις ματαιόδοξες υπάρξεις τους στο facebook. Πηγή μού μιλούσε για «γραβατωμένους λελέδες» της επαρχίας που έχουν ενοχλήσει, ενώ, όπως το έθετε, «το 2015 κυνηγούσαμε τους υποψηφίους με το τουφέκι». Πληροφορούμαι, δε, ότι παλαιότεροι και έμπειροι βουλευτές ετοιμάζονται να κάνουν σχετικό διάβημα στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο Τραμπ και η νεκροψία

Η εκλογή Τραμπ ήταν το κύριο πιάτο στο μενού του άτυπου Συντονιστικού της Ν.Δ., την Πέμπτη, στη Βουλή. Επισήμως, η Πειραιώς μίλησε για «αντισυστημική ψήφο». Ανεπισήμως, οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό είπαν τα πράγματα με το όνομά τους: «λαϊκιστική Δεξιά». Πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε σενάρια καταστροφής. Εμφανίστηκε ψύχραιμος εκφράζοντας την εκτίμηση πως ο Τραμπ υπήρξε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ότι, τέλος πάντων, θα σταματήσει να «πουλάει» τρέλα. Η νεκροψία θα δείξει.

Κουίζ 1

Ποιοι είναι οι τέσσερις πολύ γνωστοί επιχειρηματίες που διατηρούν διαμέρισμα στο Trump Tower επί της 5ης Λεωφόρου, όπου μένει και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος; Και ποιος εξ αυτών διατηρεί κοινωνικές σχέσεις μαζί του και ανταλλάσσει ενίοτε σημειώματα;

Κουίζ 2

Ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αποκαλεί έτερο στέλεχος, που είναι και φίλος του, «κομφουζιονιστή»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή