Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές

Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής έκτασης επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μένονταν μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ομάδες κουκουλοφόρων που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο και συμμετείχαν στην κατάληψη του κτιρίου Γκίνη πραγματοποιούσαν σποραδικές επιθέσεις με ξύλα και βόμβες μολότοφ στα ΜΑΤ που βρίσκονταν πέριξ του Ε.Μ.Π.

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ κατά την διάρκεια των επεισοδίων πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συλλήψεις και δύο προσαγωγές νεαρών που πήραν μέρος στις ταραχές. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στα Εξάρχεια μετά τις οχτώ το βράδυ και ενώ η καθιερομένη πορεία ολοκληρωνόταν ειρηνικά. Περίπου 100 άτομα που δεν είχαν συμμετείχαν στην διαδήλωση και παρέμεναν στο κτίριο του ΕΜΠ έστησαν οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη και Τζωρτζ και πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά αστυνομικών. Μια ομάδα δρούσε στην πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνίου, στην οδο Στουρνάρη και μια δεύτερη στην κεντρική πύλη επί της οδού Πατησίων ενώ νεαροί είχαν ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου Γκίνη και εκτόξευαν πέτρες κατά των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στην περιοχή να είναι αποπνικτική.

Νωρίτερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος είχε ανάψει το πράσινο φως για έφοδο και συλλήψεις στο κτίριο του Πολυτεχνίου, σε περίπτωση που οι αστυνομικές αρχές έκριναν ότι ήταν απαραίτητο.

 Στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πήραν μέρος πάνω από 16.000 διαδηλωτές, ενώ στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ συμμετείχαν περίπου 4.000 αστυνομικοί.

Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-1
Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-2
Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-3
Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-4

 

Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-5
Νύχτα επεισοδίων και έντασης στο Πολυτεχνείο – 12 συλλήψεις και 2 προσαγωγές-6

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Πάτρα – Τραυμάτισαν αστυνομικό διευθυντή

Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ.

Ο άγνωστοι κουκουλοφόροι που δημιούργησαν τα επεισόδια στο τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο πέταξαν εναντίον του αστυνομικού διευθυντή ένα καδρόνι και τον τραυμάτισαν στο μέτωπο. Δέκα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της πορείας οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου που στεγάζεται το Γ΄ αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Ενταση σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποίησαν νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, πέταξαν βόμβες μολότοφ, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν κολωνάκια και έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο του ΟΑΣΘ. Οι ίδιοι κουκουλοφόροι κινήθηκαν στη συνέχεια προς τα πανεπιστήμια.  Λίγο νωρίτερα, άγνωστοι πέταξαν μπογιές σε βιτρίνες καταστημάτων της Τσιμισκή.

Επίθεση σε βαν της αστυνομίας χωρίς διακριτικά 

Επίθεση σε βαν της αστυνομίας χωρίς διακριτικά πραγματοποίησε λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι ομάδα νεαρών στην περιοχή του Πολυτεχνείου, στη συμβολή των οδών Ζαϊμη και Στουρνάρη.

Οι νεαροί αφού περικύκλωσαν το βαν που μετέφερε κράνη, ασπίδες και γκλομπς για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή εγκλώβισαν τον οδηγό του.

Χρειάστηκε να επέμβουν οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση προκειμένου να απωθήσουν τους νεαρούς και να απεγκλωβιστεί το βαν.

Η εντολή που έχει δοθεί στους αστυνομικούς είναι να περιορίσουν τη δράση των ομάδων αντιεξουσιαστών που θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ξεσπάσουν ταραχές, το «σχέδιο Β» της ΕΛ.ΑΣ. είναι να κατευθύνει τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια και να περιορίσει εκεί τα όποια επεισόδια σημειωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή