Ο Πολάκης στα αγγλικά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Swallow your tongue,drown in your bile, hang from your neckties». Δυστυχώς, δεν μεταφράζονται εύκολα τα «λαμόγια», «δηθενάδες», «κομπλεξικοί», όπως μας προσφώνησε στο Facebook ο κ. Παύλος Πολάκης, τους πολίτες δηλαδή που σχολίασαν τη στάση (κυριολεκτικά τη στάση) του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη Ομπάμα, αλλά ήθελα να δω πώς «ακούγονται» σε άλλη γλώσσα κάποια από αυτά που μας έσουρε. Πώς θα μας φαινόταν, δηλαδή, εάν διαβάζαμε κάτι αντίστοιχο, για παράδειγμα, στο προφίλ του Βρετανού υπουργού Υγείας, φυσιολογικό ή παράταιρο για δημόσιο λειτουργό; Χμμ.

Θα μας προγκήξουν οι τιμητές των πάντων ότι μένουμε στην επιφάνεια, στο φαίνεσθαι, ότι λυσσάξαμε με τις γραβάτες και τις αριστείες. Κακώς, διότι η περίπτωση του κ. Πολάκη είναι το καλύτερο επιχείρημα κατά της αριστείας. Αριστος φοιτητής υπήρξε όπως λένε οι δάσκαλοί του, άριστος γιατρός έγινε όπως λένε οι συνάδελφοί του, ενδεχομένως να αποδειχθεί και εξαιρετικός υπουργός. Κάτι άλλο είναι που λείπει, κάτι που δεν μετριέται με πτυχία και βαθμούς. Οπως ακριβώς θα συμφωνήσετε ότι δεν χρειάζεται μεταπτυχιακός τίτλος για να ξέρεις πώς υποδέχεσαι έναν επισκέπτη, ότι δεν χασμουριέσαι μπροστά του και δεν κοιτάς το ρολόι σου. Οχι επειδή είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά επειδή είναι καλεσμένος σου.

Ομως θα στενοχωρήσουμε και το μέτωπο της λογικής, ή όπως αλλιώς θέλει να ονομάζεται αυτόν τον καιρό. Την επόμενη κιόλας ημέρα που ξεπροβοδίσαμε συγκινημένοι τον Ομπάμα, ριγώντας δήθεν ακόμα από την ομιλία του για τα ιδεώδη της Δημοκρατίας, κάποιοι φόρεσαν και πάλι το κρύο τους αίμα. Κακώς γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, άρχισαν να γράφουν ο ένας μετά τον άλλο οι υπασπιστές της κοινής λογικής, μιας και δεν ήταν η εξέγερση που έριξε τη Χούντα, σαν να είναι αυτό το πρωτεύον σε μια πικρή γιορτή: η ψυχρή ακρίβεια. Ναι, σ’ αυτό έχουν δίκιο ο κ. Πολάκης και η κυβέρνηση: δεν μαθαίνονται όλα στο πανεπιστήμιο. Θέλει άλλου είδους καλλιέργεια η ενσυναίσθηση, η ικανότητα αναγνώρισης της ψυχικής κατάστασης του άλλου, εν προκειμένω της συγκίνησής του από τις μνήμες της εξέγερσης και τους νεκρούς της. Θέλει και η «κοινή λογική» την κοινή ευαισθησία να ξέρεις πού θα την εφαρμόσεις. (Στο ίδιο πνεύμα πολιτισμού, δεν διατυμπανίζεις τα κακώς κείμενα κάποιου την ημέρα του θανάτου του.)

Φυσικά, δεν είναι αυτοί που μας εκπροσωπούν στη δεδομένη στιγμή, αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης οι οποίοι φαίνεται ότι αντιτίθενται σε οποιονδήποτε κοινωνικό κανόνα που μας κρατά μακριά από τα ενδότερα της ζούγκλας. Δεν έχουν σημασία τα σωστά ελληνικά και οι τρόποι. Δεν έχoυν σημασία η ευγένεια και η ευπρέπεια. Δεν έχει σημασία ο ενικός του πρωθυπουργού, αφού δεν υπάρχει πληθυντικός ευγενείας στα αγγλικά, όπως διαμήνυσε το επιτελείο του. Ναι, δεν χρειάζεται κάποιο πτυχίο για να καταλάβεις ότι ο αμετάφραστος αυθάδικος ενικός εξαπολύεται προς εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή