«Οχι» Τσακαλώτου σε Εξεταστική για τα μνημόνια

«Οχι» Τσακαλώτου σε Εξεταστική για τα μνημόνια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις περί τα δημοσιονομικά κυριαρχούν πλέον στη Βουλή, καθώς συζητείται ο προϋπολογισμός στην αρμόδια επιτροπή, ενώ πυκνώνουν και οι εξελίξεις όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την προοπτική εξόδου από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, με αφορμή ερώτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη (Ν.Δ.) και διευκρινίζοντας πως εκφράζει προσωπική άποψη και όχι κυβερνητική θέση, απέρριψε την ιδέα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκε η χώρα σε μνημόνια. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης σημείωνε ότι η Αθήνα προσέρχεται στην προσεχή, της 5ης Δεκεμβρίου, συνεδρίαση του Eurogroup με την προσδοκία σε αυτή να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Προσδοκία είναι να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα στο επόμενο Eurogroup και να παραμετροποιηθούν το επόμενο διάστημα. Και τον χειμώνα του 2017, στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, προσδοκία είναι να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είναι προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εν μέσω αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η παρέμβαση αυτή ήρθε σε συνέχεια σχετικών με το θέμα επισημάνσεων άλλων κυβερνητικών στελεχών στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Γ. Σταθάκης μιλούσε –σε συνεδρίαση της υποεπιτροπής για το χρέος– για «απόφαση» και όχι για «συζήτηση» επί των λεγόμενων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Για το ίδιο θέμα και σε εκείνη την υποεπιτροπή αλλά σε διαφορετική συνεδρίαση, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος παρουσίαζε μια άλλη εκδοχή: «Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά». Και σημείωνε ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος» για τους επενδυτές, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που άρχισε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών, με την προοπτική να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζεται –όπως ήταν αναμενόμενο– από τους τόνους κριτικής της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική.

«Ο προϋπολογισμός είναι η αποτύπωση της οπισθοδρόμησης που είχαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην οικονομία και την καθημερινότητα, σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν σας παρακαλάει η Ν.Δ. να μην κάνετε εκλογές, εσείς θα επιχειρήσετε ηρωική έξοδο για να σώσετε οτιδήποτε αν σώζεται από τα ποσοστά σας. Επιχειρήστε το, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα. Θα είναι καλύτερο και για σας και για την Ελλάδα». Υψηλούς τόνους κριτικής επί των κυβερνητικών επιλογών, με διαφορετική επιχειρηματολογία, υιοθετούν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Yπάρχουν καθυστερήσεις»

Αξιοσημείωτο είναι πως το γραφείο του προϋπολογισμού στη Βουλή σε ειδική έκθεσή του υπογραμμίζει: «Yπάρχουν καθυστερήσεις. Το επαναλαμβανόμενο έργο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά. Ενα ακόμα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί η Ελλάδα χωρίς “μαξιλάρια” για την περίπτωση που σημειώνονται απότομες εξωτερικές διαταραχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή