Τα Σαββατιάτικα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τσίπρας βγαίνει μπροστά

Το παρόν είναι το κομμάτι της αιωνιότητας που χωρίζει τα εδάφη της απογοήτευσης από το βασίλειο της ελπίδας. Πάει καιρός που ο πρωθυπουργός βρίσκεται κλεισμένος στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου στην επίσης περίκλειστη Ηρώδου Αττικού. Το παρόν, που μεταφράζεται σε κακές δημοσκοπήσεις, οι δυσκολίες στη δεύτερη αξιολόγηση και το φάντασμα του Αντώνη Σαμαρά που πλανάται πάνω από το Μέγαρο και προκαλεί φόβους ότι οι δανειστές μπορεί να τραβήξουν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να βγάλουν τον Τσίπρα σε πορεία προς τον λαό. Οχι σε όλον τον λαό, για ευνόητους λόγους. Το λέω επειδή υπάρχει σκέψη για εξορμήσεις σε σχολεία, η οποία ζυγίζεται. Αυτή που κερδίζει έδαφος, όμως, είναι η ιδέα για επισκέψεις σε γηροκομεία. Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε πει ότι η ζωή αρχίζει στην άλλη πλευρά της απελπισίας…

Παράδοση με email

Καθόλου δεν αρέσει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο χαρακτηρισμός της σκιώδους κυβέρνησης για το νέο σχήμα τομεαρχών που διαμόρφωσε με τον εσωκομματικό ανασχηματισμό. Λογικό, αφού διάφοροι είχαν αρχίσει να πανηγυρίζουν για τα «υπουργεία» που ανέλαβαν. Πάντως, η εσωκομματική διαδικασία που ακολουθείται θυμίζει κανονική παράδοση – παραλαβή. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό τον τομεαρχών, έχει και τον ρόλο του transition manager: έστειλε mail σε όλους τους πρώην τομεάρχες ζητώντας τους να παραδώσουν υπομνήματα, σημειώματα και όλο το γραπτό υλικό του τομέα τους στους «διαδόχους» τους. Αυτό ισχύει φυσικά για όσους έχουν τέτοιο υλικό…

Αιχμές Βούτση

Αιχμές για τους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών πληροφορούμαι ότι άφησε ο Νίκος Βούτσης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη. Να υποθέσω ότι έκανε αναφορά και στην τροπολογία της νύχτας για το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς που αποσύρθηκε με δική του παρέμβαση;

Πώς ο Μπλερ επέβαλε τον Μπαρόζο

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την επιλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κεφαλή της Κομισιόν αποκαλύπτει ο Κώστας Σημίτης στο νέο του βιβλίο «Υπάρχει λύση;» (εκδ. Πόλις). Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι η επιλογή Μπαρόζο έγινε επειδή οι Ευρωπαίοι ήθελαν ένα πρόσωπο που υποστήριζε τη συντηρητική άποψη ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη. Επιπλέον, τον στήριζαν οι Βρετανοί, επειδή είχε επικροτήσει την αμερικανοαγγλική επέμβαση στο Ιράκ. Εξομολογείται μάλιστα ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ του είχε εκφράσει τους δισταγμούς των συναδέλφων του και της Αγκελα Μέρκελ να επιλέξουν ένα άλλο πρόσωπο που θα προωθούσε την ενοποιητική διαδικασία. Οπως το θέτει, «μου τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Μπλερ για τον κ. Μπαρόζο». Αφιερωμένο σε όσους αμφιβάλλουν ακόμη ότι η εκλογή Γιούνκερ ήταν επανάσταση για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιασε ο εξάψαλμος

Τελικά έπιασε ο εξάψαλμος του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αγνόησε πλήρως την Εκκλησία και τα δημόσια σχολεία κατά την επίσκεψή του στη Θράκη και αντ’ αυτού επέλεξε να επισκεφθεί δύο μειονοτικά σχολεία. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού άλλαξε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να επισκεφθεί ένα μειονοτικό (το Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης) και ένα δημόσιο «χριστιανικό» σχολείο (το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής). Πληροφορούμαι ότι την ιδέα για επίσκεψη μόνο στα μειονοτικά είχε –ποιος άλλος;– ο «πατερούλης» του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος κάνει λαμπρή καριέρα με τις ψήφους της μειονότητας.

Μία κηδεία και δύο γεύματα

Μια κηδεία έφερε κοντά τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Δεν εννοώ ότι έπρεπε να πεθάνει ξαφνικά ένας κοινός τους φίλος για να επικοινωνήσουν, αλλά η απώλεια έγινε η αφορμή για να συμφωνήσουν να μιλήσουν αναλυτικά για την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο που ο Βενιζέλος πέρασε χθες το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος για να γευματίσει με τον διοικητή. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο τραπέζωμα με ενδιαφέρον. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Στουρνάρας θα δειπνήσει με τον Μπενουά Κερέ. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έρχεται στην Αθήνα και, μεταξύ άλλων, θα περάσει και από την ΤτΕ για να μιλήσει στους υπαλλήλους. Παρών στο δείπνο της Δευτέρας θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Φαντάζομαι ότι θα είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσει ο Ευκλείδης από πρώτο χέρι τη φιλοσοφία του SSM για την εποπτεία των ελληνικών τραπεζών.

Σαν έτοιμος από καιρό

Δεν ξέρω τι λένε τα «κουτσομπολιά». Αυτό που πληροφορούμαι είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει σε ξένους συνομιλητές του ότι έχει «πάρει πάνω» του το Κυπριακό. Και ο νοών νοείτω… Οσο για το περίφημο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει «κλειδώσει» για την επόμενη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο φόρουμ της UNESCO στο Αμπου Ντάμπι κι ας μην το επιβεβαιώνει η κυβέρνηση. Η ιδέα της συνάντησης, πάντως, δεν προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τσίπρας και Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή. Κυοφορείτο εδώ και καιρό και, πάντως, ήδη από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή