Ενα πορτοκάλι στο κέντρο του Λονδίνου

Ενα πορτοκάλι στο κέντρο του Λονδίνου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο Ηλιος ήταν ένα πορτοκάλι, τότε η Γη και οι πλανήτες θα είχαν μέγεθος όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας. Κάπως έτσι ο εκλαϊκευτής αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Μυλωνάς περιγράφει στα μικρά παιδιά τη δομή και τα μεγέθη του ηλιακού μας συστήματος. Ως προς τις αποστάσεις όμως, η έκπληξη μεγαλώνει όταν οι μικροί μαθητές μαθαίνουν πού βρίσκεται το επόμενο αστρικό σύστημα.

«Κατ’ αναλογίαν, τους λέμε ότι το κοντινότερο αστρικό σύστημα, ο Εγγύτατος του Κενταύρου, είναι ένα πορτοκάλι στο κέντρο του Λονδίνου της Αγγλίας. Κάπως έτσι μπορούν ευκολότερα να αντιληφθούν τα μεγέθη και τις τεράστιες αποστάσεις στο Διάστημα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μυλωνάς.

Η απουσία του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δημόσια εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο αστρονόμος του ΕΑΑ, οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου να έχουν ελλιπείς ή λανθασμένες γνώσεις σχετικά με τον πλανήτη μας και το σύμπαν. Γι’ αυτό και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει για πρώτη φορά έναν κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «Ανακαλύπτω το σύμπαν, κατανοώ τον κόσμο» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού από 9 ετών και Γυμνασίου από 12 ετών και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα για την κατανόηση βασικών εννοιών της αστρονομίας, πειράματα, παρατήρηση με το ιστορικό τηλεσκόπιο Νewall του 1869 και εκδρομή για νυχτερινή παρατήρηση από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία. «Μας ενδιαφέρει το μάθημα να γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά και να μάθουν να σκέφτονται με βάση την επιστημονική μεθοδολογία της παρατήρησης και της πειραματικής επιβεβαίωσης», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα το ενδιαφέρον για την αστρονομία παρουσίαζε αλματώδη αύξηση, παρατηρεί, κάτι που επιβραδύνθηκε τα χρόνια της κρίσης. Πριν από μερικά χρόνια η αγορά ενός ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου δεν ήταν απαγορευτική, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Κατ’ επέκταση, το Διαδίκτυο ως πηγή ενημέρωσης των εφήβων για θέματα αστρονομίας έχει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα. «Τα παιδιά στην εφηβεία διαβάζουν για διάφορους μύθους και hoaxes (παραπλανητικές ειδήσεις) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και πολλές φορές συγχέουν και παρεξηγούν επιστημονικά δεδομένα. Ενώ οι μικρότεροι μας ρωτάνε για τα Δαχτυλίδια του Κρόνου και τους διάττοντες αστέρες, οι μεγαλύτεροι αναρωτιούνται για σκουληκότρυπες, παράλληλα σύμπαντα και τι δήθεν κρύβουν οι επιστήμονες», τονίζει.

Τα θεωρητικά μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Γη και την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της και την περιφορά της γύρω από τον Ηλιο, για τα σημεία του ορίζοντα και την εναλλαγή των εποχών, ενώ θα ακολουθήσουν σεμινάρια για τον Ηλιο, τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τη Σελήνη και τους μακρινούς γαλαξίες. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι μυστηριώδεις κόκκινοι γίγαντες και οι λευκοί νάνοι, μαθήματα για το μέγεθος του σύμπαντος και τις ιδιότητές του αλλά και τη συμβολή της τεχνολογίας και των τηλεσκοπίων στην κατανόηση του αχανούς σύμπαντος. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Θα γίνονται στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης και αποτελούνται από 11 πρωινές και 4 βραδινές τρίωρες κυριακάτικες συναντήσεις.

​​Πληροφορίες για κόστος συμμετοχής και εγγραφές στα τηλ.  210-34.90.054 και 210-34.90.160.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή