Τα Σαββατιάτικα

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κοστέλο και ο Σίσυφος

Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί, τα πράγματα είναι σοβαρά. Oπως το έθεσε πηγή μου στο Eurogroup, «εν δυνάμει σοβαρά» (potentially serious). Δεν είναι μόνο ότι για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό το κλίμα τη Δευτέρα δεν ήταν καλό στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είναι και το ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» (μείωση συντάξεων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης) που ζητεί το ΔΝΤ να ψηφιστούν «εδώ και τώρα» προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι, θυμίζουν τη διδακτική ιστορία της κυβέρνησης Σαμαρά από το φθινόπωρο του 2014 κι έπειτα… Βέβαια, το κακό είναι εχθρός του χειρότερου. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη πιο σοβαρά μετά το διάγγελμα Τσίπρα. Η Κομισιόν επισήμως δεν ήξερε. Αυτός είναι ο εύσχημος διπλωματικά τρόπος για να υπονοήσουν οι Βρυξέλλες ότι ήξεραν, αλλά ότι διαφωνούν. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε σχετικά τον Ντέκλαν Κοστέλο πριν από το διάγγελμα. Ο Ιρλανδός δεν χάρηκε καθόλου. Υποθέτω ότι έχει αρχίσει να αισθάνεται σαν τον Σίσυφο. Καταδικάστηκε να σπρώχνει τον βράχο του ελληνικού προγράμματος στην κορυφή του βουνού, μόνο και μόνο για να τον κυνηγάει τρέχοντας στην κατηφόρα…

Ποιoς φοβάται το θηρίο

Σοκ και δέος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τα έργα και τις ημέρες του Ταγίπ Ερντογάν. Οι Eυρωπαίοι συντηρητικοί παίρνουν τοις μετρητοίς αυτά που λέει και φοβούνται πως η απειλή του ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στην Ευρωπαϊκή Eνωση μπορεί να μην είναι μπλόφα. Από την άλλη, δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Κάπου εδώ υπεισέρχονται οι ελληνικές ευαισθησίες, τις οποίες εξέφρασε σε συνομιλητές του στο ΕΛΚ και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Αν «παγώσει» η διαδικασία, είναι σαν να αποδεχόμαστε όλοι ότι αποτύχαμε, τους είπε. Στο παρασκήνιο, πάντως, γίνεται προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα για να αποφευχθεί ακόμη ένα ναυάγιο στα ευρωτουρκικά. Η πρώτη προσπάθεια έγινε προ ημερών με τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Η επιχείρηση συνεχίστηκε στο «μασάζ» που έκαναν την Τετάρτη στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Φρανς Τίμερμανς. Η νεκροψία –του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας– θα δείξει αν το θηρίο κατευνάστηκε. Ή, τέλος πάντων, αν επέστρεψε προσωρινά στο κλουβί.

Ελληνική ιδιαιτερότητα

Σε brainstorming για το ελληνικό πρόβλημα –κατ’ ευφημισμόν ελληνική ιδιαιτερότητα– μετατράπηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου «Game Over» στο ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση εστιάστηκε στο κατά πόσον οι αλλαγές που έχουν γίνει θα στεριώσουν, καθώς και αν η ελάφρυνση του χρέους είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να σταματήσει να «σέρνεται» η Ελλάδα. Εμφαση δόθηκε και στο γιατί η Ελλάδα είναι τόσο διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες (πρώην) μνημονιακές χώρες. Ο επίλογος ήταν η αγωνία μήπως στα γενικότερα υπαρξιακά της η Ε.Ε. αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως μια ενόχληση, με την οποία δεν θα ασχολείται κανένας στα σοβαρά. Φοβάμαι ότι εκεί βρισκόμαστε.

Ο Σταϊνμάγερ και το καθεστώς

Ουδείς γνωρίζει τι ειπώθηκε στο τετ α τετ του Νίκου Κοτζιά με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Κάποια πράγματα, εξάλλου, γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, πριν έρθει στην Αθήνα ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Στο δείπνο Κοτζιά-Σταϊνμάγερ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Λιβύη και στην Αίγυπτο. Για τη δεύτερη, ο Γερμανός εξέφρασε –για να το θέσω κομψά– έναν προβληματισμό για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το καθεστώς. Oμως, η νέα «μόδα» στη διεθνή διπλωματία είναι η Αίγυπτος που θα μπορούσε να γίνει η νέα Τουρκία. Τουλάχιστον, πολλές χώρες θα το ήθελαν. Συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Αμερικής του Τραμπ.

Σοσιαλιστική σύναξη με ΠτΔ

Μεγάλη εκδήλωση για το προσφυγικό στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή του διάσταση ετοιμάζει στις 19/12 το ΔΙΚΤΥΟ μαζί με το FEPS, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό think tank προοδευτικής σκέψης. Είναι η ετήσια πανευρωπαϊκή συνάντηση του προοδευτικού χώρου, που λόγω προσφυγικού φέτος θα γίνει στην Ελλάδα. Το συνέδριο θα φέρει κοντά τους Μάσιμο ντ’ Αλέμα, Κ. Σημίτη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Καμίνη, Γ. Μουζάλα, Δ. Παπαδημούλη, Μαρ. Κοππά, Στ. Λαμπρινίδη, αλλά και τον εμπνευστή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, Τζ. Κνάους, που αυτές τις μέρες θα ψάχνει για Plan B. Το καλύτερο, όμως, το κράτησα για το τέλος: την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρ. Παυλόπουλος. Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή του, αλλά, κυρίως, τις φωτογραφίες δίπλα στην κ. Διαμαντοπούλου.

Logistics που σκοτώνουν

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο περίφημο ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν, που η Αθήνα θέλει να προηγηθεί της πολυμερούς για το Κυπριακό. Αλλά οι αρμόδιοι ήδη σκέφτονται τα logistics. Οπως, ποιοι θα συζητήσουν με ποιους. Και αυτό, διότι ο Ερντογάν συνηθίζει να εμφανίζεται μόνος σε τέτοιου τύπου συναντήσεις. Μόνος και ελεύθερος να απαγγέλλει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο πιο αδύναμος κρίκος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «ξετινάγματος» των περισσοτέρων από 500 που έχουν φτάσει μέχρι το στάδιο της συνέντευξης υποβάλλοντας βιογραφικά στο νεότευκτο Μητρώο Πολιτικών. Στην Πειραιώς ακολουθούν αυστηρά διαδικασίες επαγγελματικής συνέντευξης. Σε αυτές συμμετέχουν επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί και στελέχη της Ν.Δ. Ανάμεσά τους οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κ. Τσιάρας, Γ. Πλακιωτάκης, η διευθύντρια του Ινστιτούτου «Κων. Καραμανλής» Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Γ. Κτιστάκης. Και φυσικά τα μάτια και τα αυτιά του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο Γ. Μυλωνάκης, ο οποίος κάνει scouting για τις λίστες. Το υλικό είναι σε γενικές γραμμές καλό. Υπάρχουν, βέβαια, και υποψήφιοι που δεν περνάνε με τίποτα. Απλώς, δεν έχουν βρει ακόμη τρόπο να τους πουν ότι είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή