Συναίνεση από Ν.Δ., αλλά όχι και συνευθύνη

Συναίνεση από Ν.Δ., αλλά όχι και συνευθύνη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντίληψη και συναίνεση, ναι. Συναπόφαση και συνευθύνη, όχι. Είναι η λεπτή γραμμή πάνω στην οποία καλείται να ισορροπήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ραντεβού της ερχόμενης Δευτέρας με τον Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Διότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μεν ταχθεί υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα εθνικά θέματα. Ομως, άλλο η συνεννόηση και άλλο η υποκατάσταση της πρωθυπουργικής ευθύνης για ό,τι μέλλει γενέσθαι στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Εξάλλου, όπως έσπευδαν να υπενθυμίσουν στην Πειραιώς, στη συνάντηση, η οποία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αν θα είναι τετ α τετ ή αν οι δύο άνδρες θα συνοδεύονται από συνεργάτες τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προσέλθει, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, προκειμένου «να ενημερωθεί, να ακούσει και να ανταλλάξει απόψεις». Εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα που εκπέμπει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς είναι ότι ναι μεν η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν είναι η κατάλληλη για να ασκηθεί κριτική στους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό. Αυτό, άλλωστε, μπορεί να γίνει κάλλιστα μετά το ραντεβού της Δευτέρας. Ωστόσο, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «εθνική γραμμή δεν σημαίνει συναπόφαση, ούτε συνδιαμόρφωση θέσεων. Ας μας πει ο κ. Τσίπρας τι σκέπτεται και θα τοποθετηθούμε».

Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Δεν συνδέεται μόνο με τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στην Πειραιώς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς και τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας που στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν να εκδηλωθούν με τη μορφή πακετοποίησης όλων των θεμάτων (Κυπριακού και ελληνοτουρκικών) στη Γενεύη. Ούτε μόνο από την πάγια τακτική του πρωθυπουργού να κρατάει όλες τις επιλογές ανοικτές και, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «στο τέλος να επιρρίπτει την ευθύνη σε άλλους και μάλιστα για σημαντικά θέματα, προκειμένου να τους παγιδεύσει». Συνδέεται κυρίως με το κλίμα καχυποψίας και απόλυτης δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί στον άξονα Πειραιώς-Ηρώδου Αττικού ήδη από την πρώτη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του πρώτου στην προεδρία της Ν.Δ. στις αρχές του 2016. Τότε είχαν συμφωνήσει τι θα ανακοίνωναν (και τι όχι) απ’ όσα διημείφθησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Αυτή, όμως, στο τέλος στιγματίστηκε από τις διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού, ενώ το ραντεβού βρισκόταν σε εξέλιξη, γεγονός που εξόργισε τον κ. Μητσοτάκη.

Η προηγούμενη εμπειρία δημιουργεί αμφίσημα συναισθήματα στη Ν.Δ. και, πάντως, δεν πείθει εκ των προτέρων για τις ειλικρινείς προθέσεις του κ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να κινηθεί σε όσα έχουν ήδη αρθρωθεί δημοσίως ως θέσεις της Ν.Δ. για το Κυπριακό από τον Γ. Κουμουτσάκο και οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ (23 Δεκεμβρίου). Παρόμοια ήταν, άλλωστε, η βασική εισήγηση που έγινε χθες σε σχετική σύσκεψη στην Πειραιώς. Η Ν.Δ. στηρίζει τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη για μια λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική, καθώς θεωρεί ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού, «χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων». Και παραμένει πιστή στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Το τελευταίο έχει τη σημασία του, καθώς, όπως τονίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, στο τέλος της ημέρας, είναι η Λευκωσία αυτή που πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της και οι Κύπριοι, στην κρίση των οποίων θα τεθεί η όποια συμφωνία λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT