Κοντά στην άδεια το γήπεδο ΑΕΚ

Κοντά στην άδεια το γήπεδο ΑΕΚ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής πήρε πριν από λίγες ημέρες το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το υπουργείο ζήτησε τη μείωση του ύψους του γηπέδου κατά δύο μέτρα και κάποιες μορφολογικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε το σχεδιαζόμενο έργο να βρίσκεται σε καλύτερη σχέση με τον προσφυγικό οικισμό. Επόμενο βήμα είναι η κατάθεση του φακέλου στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ωστόσο η άρνηση του δήμου να δώσει μια τυπική έγκριση πιθανότατα θα προκαλέσει καθυστέρηση.

Λόγω του μεγέθους του έργου, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) συνεδρίασε τρεις φορές, η τελευταία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές στην εικόνα του γηπέδου, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον λειτουργικό σχεδιασμό του. Σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί), το ΚΕΣΑ ζήτησε τη μείωση του ύψους του γηπέδου κατά 2 μέτρα καθώς και κάποιες μορφολογικές αλλαγές προκειμένου να απαλειφθούν οι έντονες «βυζαντινού ύφους» αναφορές και το κτίριο του γηπέδου να εναρμονιστεί καλύτερα με τον προσφυγικό οικισμό. Η ΑΕΚ συναίνεσε στις αλλαγές και τροποποίησε τα σχέδια, τα οποία υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά την τελική συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Εκκρεμότητα

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του φακέλου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας (η οποία, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που επέτρεψε την ανέγερση του γηπέδου, δεν θα εκδοθεί από την τοπική πολεοδομία αλλά από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος). Ωστόσο, πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο: ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τους όρους ανέγερσης του γηπέδου και αρνείται να εγκρίνει τη μελέτη υψομέτρων, μια μάλλον τυπική διαδικασία (μέσα από την οποία καθορίζεται το υψόμετρο του οδοστρώματος και του κρασπέδου). Με δεδομένο ότι η έγκριση δεν μπορεί να δοθεί από άλλο φορέα, το πιθανότερο είναι ο δήμος να πιεστεί από τα συναρμόδια υπουργεία να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα. Ο δήμος έχει προσφύγει στο παρελθόν κατά του γηπέδου, όμως το ΣτΕ απέρριψε τις ενστάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει στο παρελθόν εξαγγείλει η ΑΕΚ, ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής του γηπέδου είναι περίπου δύο έτη (από τη στιγμή που θα εκδοθεί η άδεια). Παράλληλα με το κυρίως έργο, η Περιφέρεια Αττικής έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει την υπογειοποίηση ενός τμήματος δρόμου, επιδιώκοντας την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή