80 χρόνια πριν… 5-Ι-1937

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΝΗΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ: Παρίσιοι, 4.- Το ημιεπίσημον Γερμανικόν Πρακτορείον επιβεβαιοί την πληροφορίαν ότι χθες την μεσημβρίαν το γερμανικόν καταδρομικόν «Καίνιξβεργκ» (φωτογραφία) συνέλαβε παρά τας βορείους ισπανικάς ακτάς το ατμόπλοιον «Μάρθα Χουκουέρα» εκτοπίσματος 607 τόννων. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Τετουάν ανήγγειλε την εσπέραν ότι το υπό του γερμανικού πολεμικού «Ναύαρχος Σπέε» συλληφθέν ισπανικόν «Αραγκών» αφέθη ελεύθερον.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: Λονδίνον, 4.- Το σοβιετικόν Πρακτορείον Τας μεταδίδει εκτενεστάτας περιλήψεις της αρθρογραφίας των «Ισβέστια» και των λοιπων σοβιετικών εφημερίδων αναφορικώς με την δράσιν των γερμανικών πολεμικών εις τα ισπανικά ύδατα. Αι σοβιετικαί εφημερίδες χαρακτηρίζουν την δράσιν των γερμανικών πολεμικών, εις την Μεσόγειον και τον κόλπον της Γασκώνης, ως ανάλογον με την δράσιν των γερμανικών υποβρυχίων κατά την διάρκειαν του Μεγάλου Πολέμου και επιτίθενται με δριμυτάτας φράσεις εναντίον της πολιτικής της Γερμανίας, τονίζουσαι ότι θα λαβη εν τέλει την απάντησιν την οποίαν ζητεί.

ΙΤΑΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ: Λονδίνον, 4.- Το Πρακτορείον Ρώυτερ πληροφορείται ότι το γεγονός ότι η Ιταλία εξέλεξε την παραμονήν της υπογραφής εν Ρώμη της μεσογειακής συμφωνίας διά την αποβίβασιν τεσσάρων χιλιάδων εθελοντών εις Ισπανίαν επροκάλεσε σοβαράν έκπληξιν εις τους διπλωματικούς κύκλους του Λονδίνου.

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ: Παρίσιοι, 4.- Κατά τους διπλωματικούς κύκλους, η υπό της Γαλλίας χορήγησις προς την Πολωνίαν δανείου 13.500.000 αγγλικών λιρών αποδεικνύει την μεγάλην σπουδαιότητα την οποίαν το γαλλικόν Επιτελείον αποδίδει εις την γαλλοπολωνικήν συμμαχίαν. Πράγματι, οι Γάλλοι κατέληξαν εις το συμπέρασμα ότι, εις περίπτωσιν πολέμου, ο πολωνικός στρατός δύναται να παίξη σπουδαιότερον ρόλον από τον σοβιετικόν στρατόν.

Η «ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ», το γνωστόν κρητικόν μυστήριον, εμφανιζόμενον [στο περιοδικό «Νέα Εστία»] υπό του καθηγητού του Πανεπιστημίου της Ρώμης κ. Γ. [εωργίου Θ.] Ζώρα επί τη βάσει χειρογράφου της Βιβλιοθήκης της Βενετίας.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βασιλικόν Θέατρον. Συνεχίζονται αι θριαμβευτικαί παραστάσεις της αριστουργηματικής κωμωδίας του κ. Γρηγ. Ξενοπούλου «Ο πειρασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT