90 χρόνια πριν στην «Κ»…6-7-1933

90 χρόνια πριν στην «Κ»…6-7-1933

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΑΣΤ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ: O Ραϋμόνδος Μόλεϋ επισήμως μεν κατέχει εις την χώραν του την θέσιν του υφυπουργού των εξωτερικών. Εις την Ουασιγκτώνα αποκαλείται «ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου». Είναι πράγματι το δεξί χέρι του προέδρου Ρούσβελτ. Αυτός καθορίζει την αμερικανικήν πολιτικήν. Είναι ο πρόεδρος του περιφήμου «Τραστ των εγκεφάλων» το οποίον εσχημάτισε περί αυτόν ο πρόεδρος Ρούσβελτ διά να τον βοηθή εις το έργον του. Αυτός διορίζει και απολύει τους πρεσβευτάς και τους υπουργούς. […] Αυτός εμποδίζει την σταθεροποίησιν του δολλαρίου και κηρύσσει την απομόνωσιν της Αμερικής ως μόνην διέξοδον εκ της κρίσεως.

ΑΠΕΙΛΗ: Ο κ. Ωστεν Τσάμπερλαιν ομιλών εις την Βουλήν των Κοινοτήτων επέκρινε το νέον αντισημιτικόν πνεύμα το επικρατούν εις την Γερμανίαν. Η Μ. Βρετανία –είπε– δεν δύναται να διάκειται φιλικώς προς μίαν χώραν ήτις προέγραψε μίαν ολόκληρον φυλήν διά καθαρώς φυλετικούς λόγους. Το δόγμα: η Γερμανία διά τους Γερμανούς αποτελεί απειλήν διά πάσαν μειονότητα ευρισκομένην εντός των γερμανικών συνόρων. Εφ’ όσον η Γερμανία δεν επιδείξη μετριοπάθειαν και λογικήν, ουδείς φίλος της ειρήνης θα ηδύνατο να δεχθή οιανδήποτε αναθεώρησιν των συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή