Παράλληλη πορεία της πόλης και του ποιητή

Παράλληλη πορεία της πόλης και του ποιητή

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eκαθήμην μίαν εσπέραν μετά το δείπνον εις το Kαζίνον του Aγίου Στεφάνου, εν Pαμλίω. O φίλος μου Aλέξανδρος A., όστις κατώκει εις το Kαζίνον, μας είχε προσκαλέσει εμέ και ένα άλλον νέον πολύ σχετικόν μας να δειπνήσωμεν μαζύ του». Ετσι ξεκινάει το «καθαρόαιμο» διήγημα του Κ. Π. Καβάφη, «Εις το φως της ημέρας», το οποίο ανεβάζεται διασκευασμένο, από την ομάδα πρόΤΑΣΗ, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Φοινίτση, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Η παράσταση –και το διήγημα, φυσικά– ενώ φαινομενικά έχει ως κεντρικό θέμα της το χρήμα και τι θα έκαναν οι τρεις φίλοι αν είχαν «τρία εκατομμύρια φράγκα», στην πραγματικότητα είναι μία αφήγηση για την Αλεξάνδρεια της εποχής του Καβάφη, με τον τρόπο που ο μεγάλος Αλεξανδρινός μάς έχει κληροδοτήσει: μια μεταφυσική αχλή που μπλέκεται με την Ιστορία, τα σώματα και, τελικά, την ανθρώπινη κατάσταση.

Τα συντρίμμια της πόλης μετά την εισβολή των Αγγλων που συναντά ο ποιητής επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη μετατρέπονται σε μία κρυπτική αφήγηση –και παράσταση– για έναν ήρωα, τον ποιητή δηλαδή, που ανασυντίθεται από τα κομμάτια του διεσπασμένου του εαυτού, όπως ακριβώς και η αγαπημένη του πόλη.

Η Αλεξάνδρεια και ο ποιητής ακολουθούν μια πορεία παράλληλη, που όμως τέμνεται στη μυθική αλλά και τελικά βαθιά ρεαλιστική πένα του Καβάφη. Ο κοσμοπολιτισμός της αιγυπτιακής μητρόπολης και το ευρύ πνεύμα του Αλεξανδρινού γίνονται ένα στην παράσταση… εις το φως της ημέρας.

​​Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη. Από τις 5/1 έως 9/3, κάθε Πέμπτη στις 21.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή