Από περιβάλλον Παλαιοκώστα οι δύο ληστές

Από περιβάλλον Παλαιοκώστα οι δύο ληστές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με είκοσι ένοπλες ληστείες το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016 συνδέει η Ασφάλεια Αττικής τον 36χρονο ομογενή από το Καζαχστάν, Γ.Χ., και τον 54χρονο συνεργό του Κ.Κ. Συνελήφθησαν στο περιθώριο της μυστικής έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό της Πόλας Ρούπα και της νεαρής Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, την Πέμπτη, σε Ηλιούπολη και Αγιο Δημήτριο αντίστοιχα. Πρόκειται για κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν καθώς έχουν συμμετάσχει –εκτός από ένοπλες ληστείες– σε ανθρωποκτονίες και απαγωγές, ενώ ανήκουν στο περιβάλλον του νούμερο ένα καταζητούμενου, Βασίλη Παλαιοκώστα.

Κατηγορούνται ότι από την 29η Ιανουαρίου και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2016 διέπραξαν 18 ληστείες σε σούπερ μάρκετ, μία ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Παλαιού Φαλήρου, καθώς και την επεισοδιακή (και παραλίγο μοιραία για τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ) ληστεία στο υποκατάστημα της αλυσίδας «Γερμανός» στην Πεύκη. Την ομάδα των ληστών συγκροτούσαν –σύμφωνα με τη δικογραφία της Ασφάλειας– συνολικά πέντε άτομα, από τα οποία δύο είχαν συλληφθεί ύστερα από ληστεία σε σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Μενίδι τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ένας ακόμα συνεργός τους δεν έχει ταυτοποιηθεί και διαφεύγει τη σύλληψη.

Στους χώρους του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» αστυνομικοί είχαν βρει DNA του 36χρονου ομογενούς Γ.Χ., πετυχαίνοντας την ταυτοποίηση και συσχέτισή του με τη συγκεκριμένη ομάδα ληστών. Με δεδομένο ότι στο παρελθόν ο 36χρονος είχε συνεργαστεί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά το 2008 στη Θεσσαλονίκη, η Ασφάλεια αποφάσισε να συγκροτήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό του. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ίχνη του εντοπίστηκαν στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου, ενώ τις εβδομάδες που μεσολάβησαν μέχρι τη σύλληψή του βρέθηκε και το σπίτι του στη Βούλα, παρότι ο ίδιος έπαιρνε αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Σ’ αυτό το διάστημα, πιθανολογείται ότι προέκυψαν και επαφές του με άτομα από το περιβάλλον της μέχρι πρότινος καταζητούμενης Πόλας Ρούπα, πιθανόν με την 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε αρχικά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., για να διαψευσθεί λίγα 24ωρα αργότερα.

Καθόλου συμπτωματικά, ο 36χρονος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Σμύρνη, λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψη των Ρούπα και Αθανασοπούλου στην Ηλιούπολη και τον Αγιο Δημήτριο. Είχε μαζί του ένα πιστόλι Glock με τρεις γεμιστήρες και δύο χειροβομβίδες, τις οποίες αποπειράθηκε να πυροδοτήσει για να αποφύγει τη σύλληψη. Ο 54χρονος συνεργός του Κ.Κ. συνελήφθη το Σάββατο στο σπίτι του στα Καλύβια. Από μαρτυρίες αυτοπτών, τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας καθώς και δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματά τους, οι δύο άνδρες συσχετίστηκαν και κατηγορούνται για είκοσι ένοπλες ληστείες στην Αττική. Σε δύο περιπτώσεις αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς που τους καταδίωξαν, δίχως –από τύχη– να προκληθεί τραυματισμός.

Ο μεν 36χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, την οποία οργάνωσε ο νούμερο ένα καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας. Απέδρασε το φθινόπωρο του 2015 από αγροτικές φυλακές της Κρήτης παραβιάζοντας τακτική άδεια.

Ο Κ.Κ. αντίστοιχα, συνεργός και αυτός στο παρελθόν του Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε καταδικαστεί για δύο ανθρωποκτονίες, ενός αστυνομικού το 1983 και ενός Αλβανού στο Παλαιό Φάληρο το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή