Μητσοτάκης: Λύση υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις

Μητσοτάκης: Λύση υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στη λύση, αλλά όχι σε «οποιαδήποτε» λύση, είναι η θέση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κυπριακό, που απηχεί την «εθνική γραμμή». Παρά τις αιχμές για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο «παρά πέντε», ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη για λύση. Οχι, όμως, χωρίς αστερίσκους.

«Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται μια λύση «που θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Η επισήμανση προφανώς απηχεί τους προβληματισμούς της Ν.Δ. για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και του δικαιώματος βέτο των Τουρκοκυπρίων. Η δε υπογράμμιση για λύση μέσα στην Ε.Ε., «χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», μοιάζει να απηχεί σε μεγάλο βαθμό –αν και με πιο ήπια φρασεολογία– τη γραμμή της κυβέρνησης περί κατάργησης των εγγυήσεων. «Δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε», έλεγαν πηγές της Ν.Δ. για το διάρκειας μιας ώρας τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό, το οποίο επαναλάμβαναν ότι δεν συνιστά «ούτε συνευθύνη ούτε συναπόφαση». Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν την ανησυχία που εξέπεμψε ο κ. Τσίπρας για το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Αθήνα για τυχόν «ναυάγιο» στη Γενεύη, στο πλαίσιο του συνήθους «blame game» με την Aγκυρα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για λύση αυτή την εβδομάδα. Επέμεινε ωστόσο ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η Γενεύη «δεν πρέπει να θεωρηθεί το τέλος της διαδικασίας». Προβληματισμός εκφράστηκε και για τη συμμετοχή ή όχι του Τ. Ερντογάν στη διάσκεψη. Στην Πειραιώς, πάντως, δεν αποκλείουν ο κ. Ερντογάν να παίξει το παιχνίδι της συμμετοχής του έως το τέλος και να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή, προκειμένου να χρεώσει στην Αθήνα το όποιο ναυάγιο. Δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι αιχμές του κ. Μητσοτάκη για τη στάση της τουρκικής πλευράς και τις «δηλώσεις αδιαλλαξίας που εντείνονται, ειδικά τις τελευταίες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT