Της… παρηγοριάς όλοι οι καφέδες, μετά τις αυξήσεις των φόρων

Της… παρηγοριάς όλοι οι καφέδες, μετά τις αυξήσεις των φόρων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα σε όσους μέχρι πρότινος απολάμβαναν τα μικρά «πάθη» της ζωής, όπως ο καφές και το τσιγάρο, φέρνει η νέα χρονιά. «Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που πουλήσαμε τους καφέδες μας 0,10 ευρώ ακριβότερους», αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης αλυσίδας καφέ take away σε Σύνταγμα, Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη. «Ο κόσμος ήταν υποψιασμένος», περιγράφει ο ίδιος, «βέβαια, η αύξηση είναι μεγαλύτερη για όσους αγοράζουν από το καφεκοπτείο μας, αφού εκεί ανεβαίνει 2 ευρώ το κιλό». Μεγάλο μέρος της αύξησης «το έχουμε απορροφήσει, όμως δεν έχουμε περιθώριο για παραπάνω, αφού εμείς δουλεύουμε με διαφάνεια». Οπως επισημαίνει, στα καφέ της κατηγορίας του, 90% των παραγγελιών μένει «ακτύπητο», δηλαδή οι υπάλληλοι δεν κόβουν απόδειξη.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τι θα κάνουμε, όμως τα περιθώρια είναι στενά», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Κοροβέσης από το Borsalino στο κέντρο. «Οι πελάτες που έρχονται σε εμάς έχουν αποφασίσει ότι θα απολαύσουν έναν ποιοτικό, αλλά όχι φθηνό καφέ», διευκρινίζει ο ίδιος, «οι τιμές μας κυμαίνονται από 3,5 έως 4,5 ευρώ». H μόδα για «ψαγμένα» χαρμάνια μοιάζει να μην αναστέλλεται από μια αύξηση της τάξεως των 10 λεπτών. «Νομίζω ότι οι θαμώνες μας θα επιλέξουν το προϊόν».

«Ο ανταγωνισμός στο Χαλάνδρι είναι πολύ μεγάλος για να ανεβάσουμε τις τιμές», λέει αφοπλιστικά στην «Κ» ο Μιχάλης Βικούλης από τη «Μαϊμού». Το καφέ-μπαρ μπορεί να έχει γίνει γνωστό για τα κοκτέιλ, ωστόσο βασίζεται πολύ και στην πρωινή κατανάλωση καφέ. «Πριν από τρία χρόνια, τις καθημερινές ο κόσμος έπινε καφέ σε όλες τις καφετέριες της περιοχής, τώρα αυτό έχει αλλάξει», σχολιάζει, ενώ απέναντί του βρίσκεται ένα ζευγάρι με το ίδιο φλιτζάνι καφέ επί τέσσερις ώρες. Η επιχείρηση σχεδιάζει να απορροφήσει την αύξηση, όπως έπραξε στο παρελθόν και με την μπίρα και τα ποτά.

Προβληματισμένος δηλώνει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Ρηγόπουλος, στο Μαρούσι, όπου εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει την καφετέρια Cartresius. «Προς το παρόν οι τιμές είναι ίδιες», επισημαίνει, «όμως, χρησιμοποιούμε από ήδη αγορασμένο καφέ», εξηγεί. «Από το ποσοστό που ενδεχομένως θα απορροφήσει ο ίδιος ο χονδρέμπορος καφέ θα διαπιστώσουμε τα δικά μας τιμολογιακά περιθώρια», συμπληρώνει· «μέσα Φεβρουαρίου θα κληθούμε για αποφάσεις, δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε τον καταναλωτή ούτε φυσικά τους εργαζομένους μας».

«Οι αυξήσεις στα τσιγάρα δεν γίνονται μονομιάς», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Αθηνών και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας, Θοδωρής Μάλλιος. «Η βιομηχανία leader του κλάδου έκανε μια πρόωρη αύξηση 0,20 από τον Οκτώβριο και τώρα σφυγμομετρείται η αγορά». Η αλλαγή της τιμής θα επηρεάσει όλη την αλυσίδα παραγωγής και προβλέπεται να γίνει σταδιακά, ώστε να τη «χωνέψουν» οι καπνιστές. «Τα περίπτερα στηρίζονται πολύ στο τσιγάρο, που δίνει μεν μικρό κέρδος, αλλά λειτουργεί ως κράχτης», καταλήγει. Η τάση… φυγής, ωστόσο, των καπνιστών από το συμβατικό τσιγάρο γιγαντώνεται και σε αυτό συνετέλεσε, εκτός από το οικονομικό, και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας με τις φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή