Ν.Δ.: Εφικτή η μείωση της φορολογίας

Ν.Δ.: Εφικτή η μείωση της φορολογίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάδειξη του κυβερνητικού σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη για έξοδο της χώρας από την κρίση στρέφεται η Ν.Δ., χωρίς, πάντως, να φείδεται υψηλών τόνων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς εξακολουθεί να διαμηνύει ότι είναι «αδιανόητη» η φορολογία που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιμένει ότι ως κυβέρνηση θα τη μειώσει επειδή μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, θα το κάνει, όμως, «σεβόμενη τη συμφωνία» με τους δανειστές.

Στον απόηχο της τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι της Ν.Δ., πηγές της Πειραιώς υπογράμμιζαν ότι η μείωση των φόρων σε πλαίσια σεβασμού της συμφωνίας με τους δανειστές είναι και ορθή επιλογή οικονομικά και εφικτή. Ως απόδειξη θύμιζαν ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά μειώθηκε και ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τυχαίο δεν είναι ότι στο ίδιο μοτίβο, η Ν.Δ. έριξε χθες το γάντι στην κυβέρνηση ζητώντας της να καταβάλει άμεσα –εντός του Ιανουαρίου– το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Κύκλοι της Ν.Δ. θύμιζαν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο μείωσε κατά το ήμισυ τους δικαιούχους του επιδόματος, αλλά αποφάσισε ότι για τις φετινές αιτήσεις τους θα πληρωθούν το… καλοκαίρι. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα καλούσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάργησή του, «όπως συζητά με εταίρους και δανειστές». Η Ν.Δ. θύμιζε ακόμη ότι ήταν η δική της κυβέρνηση που το 2014 είχε μειώσει κατά 30% τον ενιαίο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας το υψηλό επίδομα και τα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγησή του, ενώ υπογράμμιζε ότι η νέα επιβάρυνση για ένα μέσο τετραμελές νοικοκυριό ανέρχεται σε 368 ευρώ. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει και προκαλεί τους πιο αδύναμους, προφανώς για να εστιάσει στη διγλωσσία των κυβερνώντων που διεκδικεί διαπιστευτήρια «αριστερής» ευαισθησίας κραδαίνοντας το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Eντονη ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. και στην ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Επαναστατικής Αλήθειας» για σειρά επιθέσεων. Και όχι τυχαία. Επαναφέροντας το δόγμα «νόμος και τάξη» ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου που αφορούσε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Γ΄ τύπου κι ότι θα επαναφέρει τουλάχιστον μια φυλακή τέτοιου τύπου. Στο κλίμα αυτό συνέχισε και χθες η Πειραιώς, διαμηνύοντας ότι θα ισχύσει ο νόμος και η τάξη και όχι άβατα ή άσυλα. Στην ανακοίνωση με αφορμή την ανάληψη ευθύνης μιλάει για «απειλές σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας», καταδικάζει τις εγκληματικές πράξεις και καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Καλεί δε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την «ανοχή» που δείχνει στη δράση «αναρχικών και περιθωριακών στοιχείων». Και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. ότι θα βάλει τέλος στο άβατο των Εξαρχείων.

Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ακόμη ότι μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προτίθεται να δεχθεί ως «τετελεσμένα» τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Σε αυτές εντάσσεται το κομματικό κράτος και τα πρόσφατα κρούσματα μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων «από το παράθυρο». Η Πειραιώς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιου τύπου τετελεσμένα, ειδικά για τις μονιμοποιήσεις για τις οποίες το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT