Οι δύο έρευνες, ο 37χρονος και η σύλληψη της Ρούπα

Οι δύο έρευνες, ο 37χρονος και η σύλληψη της Ρούπα

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο παράλληλες έρευνες, η πρώτη από την Αντιτρομοκρατική για το αποτυχημένο σχέδιο απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό και την «τρομοληστεία» στην τράπεζα της Μαλεσίνας Φθιώτιδας και η δεύτερη από την Ασφάλεια για την εξάρθρωση σπείρας ομογενών από το Καζαχστάν που λήστευαν σούπερ μάρκετ, οδήγησαν την Αστυνομία στα ίχνη της μέχρι πρότινος καταζητούμενης Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Η αφετηρία των δύο πολύμηνων ερευνών που ξεκίνησαν, η πρώτη τον Φεβρουάριο του 2016 και η δεύτερη λίγους μήνες αργότερα, υπήρξε διαφορετική. Συνέκλιναν, ωστόσο, στο ίδιο σημείο: τη σύλληψη της επικηρυγμένης με ένα εκατομμύριο ευρώ τρομοκράτισσας.

Σημείο «επαφής» των δύο μυστικών ερευνών φέρεται να υπήρξε ένας 37χρονος ποινικός, που από τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αποδράσει από τις φυλακές Κρήτης (παραβίασε 9ήμερη τακτική άδεια), όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 17 ετών για συμμετοχή –μαζί με τον επίσης καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα– στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, το 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Σε κλοιό

Προέκυψε ανάμειξή του και στις δύο ερευνώμενες υποθέσεις και το διάστημα λίγο πριν από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, βρέθηκε σε κλοιό παρακολούθησης από μεικτά κλιμάκια αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας και οδήγησε τις διωκτικές αρχές στο κρησφύγετο της 48χρονης στην Ηλιούπολη. Σε αυτό το διάστημα, δύο τουλάχιστον άτομα απευθύνθηκαν στις Αρχές, δηλώνοντας πρόθυμα να παράσχουν πληροφορίες για την Πόλα Ρούπα, διεκδικώντας τα χρήματα της επικήρυξης ή ευνοϊκότερη μεταχείριση για ποινική υπόθεσή τους.

Στη διάρκεια των ερευνών, προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής του 37χρονου ομογενή από το Καζαχστάν σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα (με λεία 180.000 ευρώ) μαζί με τη φυγόποινη, τότε, Ρούπα. Ταυτόχρονα, ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα μέλη πενταμελούς σπείρας που από τις αρχές του 2016 και μετά διέπραξε ένοπλες ληστείες σε 18 σούπερ μάρκετ, ένα ταχυδρομείο στο Παλαιό Φάληρο και στο υποκατάστημα της αλυσίδας «Γερμανός» στην Πεύκη.

Η απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό έγινε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Η καταζητούμενη, τότε, σύντροφος του Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα μίσθωσε με πλαστά στοιχεία ένα ελικόπτερο για να τη μεταφέρει από το Πόρτο Χέλι στην Κύθνο. Στη διάρκεια της πτήσης, η 48χρονη είχε απειλήσει με όπλο (βρέθηκε στο σπίτι της στην Ηλιούπολη) τον πιλότο –συνταξιούχο αστυνομικό του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών– ζητώντας του να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς την Αθήνα με προορισμό τις φυλακές Κορυδαλλού. Ο πιλότος είχε αντιδράσει, ακολούθησε ένοπλη συμπλοκή στον αέρα, με κατάληξη τη βίαιη προσγείωση σε ερημικό σημείο μεταξύ των χωριών Ερυθρών και Πλαταιών.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή, η Ρούπα είχε διαφύγει πεζή και ο πιλότος είχε οδηγήσει το ελικόπτερο στη βάση του, στην Πάχη Μεγάρων. Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο, είχε αποκαλυφθεί πως μετά τη ματαίωση του σχεδίου απόδρασης, ο χειριστής του ελικοπτέρου είχε, πριν από την επιστροφή του στα Μέγαρα, μεταφέρει και αποβιβάσει τη Ρούπα στη Θήβα, καθώς και ότι από εκεί η 48χρονη είχε επιβιβαστεί σε ταξί με κατεύθυνση την Πάρνηθα, προκειμένου να συναντήσει συνεργό της. Σύμφωνα με μια εκδοχή, από τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και από καταθέσεις μαρτύρων, οι επικεφαλής της έρευνας είχαν συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία για τα πρόσωπα που συγκροτούσαν το δίκτυο υποστήριξης της Ρούπα και κυρίως για την περιοχή του Λεκανοπεδίου όπου βρισκόταν το κρησφύγετό της, περιορίζοντας την αναζήτηση σε γειτονιές των νοτίων προαστίων.

Η ληστεία

Εν μέσω της έρευνας, η 48χρονη –και δύο ακόμα συνεργοί της, μία γυναίκα και ένας άνδρας– φέρεται να διέπραξε τον Σεπτέμβριο του 2016, ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας, στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, με λεία 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η μία από τις δύο γυναίκες που πιθανολογείται ότι είναι η Ρούπα, έδινε οδηγίες στους συνεργούς της και είχε απείλησε με όπλο τον διευθυντή, υποχρεώνοντάς τον να απασφαλίσει το χρηματοκιβώτιο. Οι τρεις δράστες είχαν διαφύγει με ένα λευκό Toyota Starlet, το οποίο είχε βρεθεί στον επαρχιακό δρόμο Λάρυμνας – Κόκκινου.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, από την έρευνα για τη ληστεία προέκυψαν ενδείξεις ή και αποδείξεις για τη συμμετοχή σε αυτή του 37χρονου δραπέτη. Κατά ορισμένες πληροφορίες, γενετικό υλικό του ανιχνεύθηκε σε πειστήρια που συσχετίστηκαν με την εν λόγω ληστεία, ενώ πλέον ερευνάται εάν η δεύτερη γυναίκα που ήταν παρούσα στην «επιχείρηση» ήταν η 25χρονη συνεργός της Ρούπα που συνελήφθη στο διαμέρισμά της στον Αγιο Δημήτριο. Κρυμμένα κάτω από το στρώμα του κρεβατιού της εξάλλου, αστυνομικοί βρήκαν 90.000 ευρώ σε μετρητά.

Την ίδια στιγμή, το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας εντόπισε DNA του 37χρονου στη ληστεία στο σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Μενίδι, όπου συνελήφθησαν δύο συνεργοί του. Το διάστημα που ακολούθησε, η Ασφάλεια εντόπισε το σπίτι του στη Βούλα και κατέγραψαν επαφές του με άτομα από το περιβάλλον της Ρούπα, πιθανόν δε, με την 25χρονη ή ακόμα και με την ίδια τη Ρούπα.

Ο «θησαυρός» που κρύβουν υπολογιστές-USB

Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα πολλά USB που βρέθηκαν στο σπίτι-κρησφύγετο της Ηλιούπολης ψάχνει, πλέον, η Αστυνομία στοιχεία για τη δράση της καταδικασμένης σε 50ετή κάθειρξη Πόλας Ρούπα, το διάστημα που διέφευγε τη σύλληψη. Η εξερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχουν υπόνοιες ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες ψηφιακά αρχεία θα βρεθούν προσχέδια προκηρύξεων που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από βομβιστικές ή άλλες ενέργειες.

Ταυτόχρονα, από την επεξεργασία των ευρημάτων έχουν προκύψει ενδείξεις και για ασύλληπτους συνεργούς της 48χρονης. Γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν και να εντοπιστούν από την Αντιτρομοκρατική. Οι φωτογραφίες, δύο τουλάχιστον από αυτούς, βρέθηκαν πάνω στις πλαστές ταυτότητες που κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη στην Ηλιούπολη. Μάλιστα, έχουν προκύψει στοιχεία για την ταυτότητα ενός από αυτούς και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή