«Πάγος» στα σενάρια για αλλαγές

«Πάγος» στα σενάρια για αλλαγές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαψεύσει τις πληροφορίες περί επαναφοράς νομοθετικής πρότασης για την απλή αναλογική έσπευσε χθες η κυβέρνηση, ωστόσο ο τρόπος που το έπραξε αφήνει το θέμα ανοιχτό. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί παραπέμπουν σε προσπάθεια εγκλωβισμού του ΠΑΣΟΚ, οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητες για να έχει τύχη μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη επιλογή να έρχεται ως «απάντηση» στην κινητικότητα που η Χαρ. Τρικούπη αναπτύσσει εσχάτως και να αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της δυναμικής που η κινητικότητα αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει.

Ετσι, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες να χαρακτηρίσουν «αποκυήματα φαντασίας» τις όποιες αναφορές σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς για επαναφορά νομοθετικής πρότασης για απλή αναλογική, βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες για ισχύ από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση 200 ψήφους στη Βουλή. Με νόημα, ωστόσο, φρόντισαν να προσθέσουν ότι «αν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει πρωτοβουλία να καταθέσει μια τέτοια νομοθετική πρόταση, τότε το συζητάμε». Η συγκεκριμένη αναφορά συνοδευόταν από το σχόλιο ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την πρόταση για απλή αναλογική, να τοποθετηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, (Ρ/Σ REAL), απάντησε ότι «εάν έχουμε μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν υποστήριξαν την απλή αναλογική, έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει και να το δούμε». Και αυτός με τον τρόπο του επιχείρησε να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η Χαρ. Τρικούπη η οποία το τελευταίο που επιθυμεί στη δεδομένη συγκυρία είναι να φανεί ότι μπαίνει σε παιχνίδια διαμόρφωσης συμμαχιών, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική που επιδιώκει και τη διείσδυση στους απογοητευμένους από την κυβέρνηση ψηφοφόρους και στελέχη, φρόντισε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους. Από το περιβάλλον της κ. Φώφης Γεννηματά έσπευσαν να σχολιάσουν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάνοντας μάλιστα λόγο για κινήσεις που παραπέμπουν σε παιχνίδια με τους θεσμούς.

Δεν αποκλείεται το θέμα να ενσωματωθεί και στην εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται αύριο στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αφορμή ερώτηση της κ. Γεννηματά για τα αγροτικά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή