Πρεμιέρα των συνομιλιών στο Μον Πελερέν

Πρεμιέρα των συνομιλιών στο Μον Πελερέν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία χθες στο Μον Πελερέν για τις συζητήσεις των τεχνικών ομάδων των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, με στόχο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προκύψει ένα «έγγραφο εργασίας» που θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με προοπτικές για θετική κατάληξη. Την ίδια στιγμή, το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις παραμένει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Της έναρξης των συναντήσεων ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες προηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης διμερείς συναντήσεις της κυπριακής αντιπροσωπείας με τη βρετανική και την ελληνική αντιπροσωπεία. «Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τη συζήτηση που άρχισε και τις απαντήσεις που θα δοθούν σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων, επιδιώκεται να προκύψει ένα έγγραφο. Στόχος είναι αυτό το κείμενο να αποτελέσει το θεμέλιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, ώστε αυτές να οδηγηθούν σε θετική κατάληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό πρώτο μέρος των συζητήσεων έγινε γενική αναφορά στο τι αναμένει η κάθε πλευρά, καθώς και προετοιμασία των ερωτημάτων και των προβληματισμών για τα θέματα της ασφάλειας. Αρμόδιες πηγές έλεγαν, πάντως, ότι ακόμη κι αν δεν προκύψει έγγραφο με συγκεκριμένες προβλέψεις, θα μπορούσαν να προκύψουν τα ερωτήματα για τα επίμαχα ζητήματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Χριστοδουλίδης με τις δηλώσεις του σαφώς αποδραματοποίησε τις συναντήσεις των τεχνοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι αυτές που θα κρίνουν κατ’ ανάγκην το μέλλον της διαδικασίας. Οπως το έθεσε, «μια συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο έχει τη σημασία της, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν θα είναι η έκβαση του τριημέρου που ξεκίνησε χθες αυτή που θα κρίνει εάν θα υπάρξει συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο. Για τη διάσκεψη της Γενεύης και για την πρώτη μέρα των συναντήσεων των εμπειρογνωμόνων ενημέρωσε χθες ο Νίκος Κοτζιάς τον Γιώργο Κουμουτσάκο. «Η έως σήμερα προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση έχει δυναμική που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία και πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή