Η… σιωπηρή επανάσταση των «μικρών»

Η… σιωπηρή επανάσταση των «μικρών»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μία ούτε δύο, αλλά τρεις «ανορθογραφίες» έχει η εικόνα του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λίγκας μετά την πρώτη αγωνιστική του β΄ γύρου, με Ξάνθη, Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννινα να φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος, πιο ψηλά από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που καιρό τώρα αγκομαχούν για να τρυπώσουν στις θέσεις των πλέι οφ και τις βρίσκουν κατειλημμένες. Ουδείς περίμενε στο ξεκίνημα της περιόδου μια τέτοια εξέλιξη κι όμως αυτή η αγγλικού τύπου ομορφιά της βαθμολογίας, αντί να είναι παράσημο στο πέτο των «μικρών», θεωρείται από πολλούς ένδειξη παρακμής λόγω των χαμηλών πτήσεων των τριών εκ των τεσσάρων «μεγάλων» ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τέτοιες αντιλήψεις πρόκειται αναμφίβολα για μια στρεβλή ανάγνωση της πραγματικότητας και αδικούν κατάφωρα ομάδες δουλεμένες με ποδοσφαιρική λογική κι ας μην έχουν «προίκα» μεγάλα μπάτζετ, βαριές φανέλες και χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό τους.

Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό: το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ξάνθη είναι ένα ντέρμπι κορυφής, ένα παιχνίδι ανάμεσα στους δύο πρώτους της βαθμολογίας κι αυτό όχι στην αρχή του πρωταθλήματος, οπότε πολλές ομάδες μπορεί να είναι στριμωγμένες σε λίγους βαθμούς, αλλά στα μισά και κάτι ολόκληρης της διαδρομής. Η Ξάνθη είναι η μόνη που έχει μείνει σε μονοψήφια διαφορά βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, τη μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να τη νικήσει μετά τις δύο κολλητές ήττες της από ΑΕΚ και Πανιώνιο στα πρώτα δύο ματς του εφετινού πρωταθλήματος, τον Σεπτέμβριο. Αν και μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές η Ξάνθη ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού, η αντεπίθεσή της ήταν εκπληκτική και ξεκίνησε από τη νίκη της επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, την πρώτη της στο πρωτάθλημα από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μέχρι τότε, ο Λουτσέσκου ήταν στα μάτια πολλών με το ενάμιση πόδι εκτός ομάδας. Εάν έχανε στη «Λεωφόρο», διόλου απίθανο να περνούσε εκτός και το άλλο μισό, αλλά αυτή η μεγάλη νίκη αποδείχθηκε η βαλβίδα αποφόρτισης. Με ένα μαγικό τρόπο, η Ξάνθη απελευθερώθηκε και άρχισε να κάνει έκτοτε πορεία πρωταθλητισμού, με συγκομιδή βαθμών αντίστοιχη του πρωτοπόρου: από τη νίκη της επί του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα έχει κερδίσει 29 β., ενώ ο Ολυμπιακός 30! Αν δεν έχανε, δηλαδή, στο μεταξύ τους παιχνίδι, θα είχε κερδίσει περισσότερους! Εντυπωσιακό αυτό για μια ομάδα που έχει κόψει μόλις 6.945 εισιτήρια στην έδρα της, κατά μέσον όρο, δηλαδή, 868 ανά παιχνίδι!

Αντίστοιχη πορεία κάνει και ο Πανιώνιος, συγκάτοικος με την Ξάνθη στη 2η θέση του πρωταθλήματος έως την περασμένη αγωνιστική. Κι αν αυτή η εξαιρετική εικόνα των «κυανέρυθρων» δεν συνιστά μεγάλη έκπληξη λόγω της επιτυχίας τους και στο περυσινό πρωτάθλημα, στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο θαύμα. Οχι μόνον επειδή πολύ σπάνια μια ομάδα με τόσα προβλήματα καταφέρνει να έχει τόσο σταθερή παρουσία σε υψηλό (για τα μέτρα μας) επίπεδο, αλλά και επειδή κατάφερε να κρατηθεί όρθια, παρότι έχασε μέσα σε ένα χρόνο παίκτες-κολόνες όπως οι Μπακασέτας, Μπουμάλ, Διούδης, Χατζηισαΐας, Καραμάνος, ενώ άλλαξε με άτσαλο τρόπο τον Ουζουνίδη με τον Μιλόγεβιτς λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Ανάλογες απώλειες σημαντικών παικτών (Μανιάς, Τσουκαλάς, Ιλιτς, Βελίδης, Τσάβες, Στρούνα, Ηλιάδης) είχε μέσα σε ένα χρόνο και ο ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά αποδείχθηκε κι αυτός Λερναία Υδρα. Ο Γιάννης Πετράκης κατάφερε να αναδείξει με ελάχιστα χρήματα νέους πρωταγωνιστές και να κρατήσει τον «Αγιαξ της Ηπείρου» σε σταθερή τροχιά και για δεύτερη σερί χρονιά, στον αφρό του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΣ μετράει ώς τώρα περισσότερους βαθμούς από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και βρίσκεται σε απόσταση βολής από τον Παναθηναϊκό, ομάδες που χτίστηκαν με τυμπανοκρουσίες το καλοκαίρι για να φθάσουν στην κορυφή, αλλά είδαν άλλες πολύ χαμηλότερων προδιαγραφών να τις προσπερνούν με άνεση στην ανηφόρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή