Το στοίχημα του Πάσχα για λειτουργία της «Μαρινόπουλος» υπό τη «Σκλαβενίτης»

Το στοίχημα του Πάσχα για λειτουργία της «Μαρινόπουλος» υπό τη «Σκλαβενίτης»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τον πολυθρύλητο «γάμο» των εταιρειών «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» θα παρέλθει πιθανώς η 14η Φεβρουαρίου 2017, καθώς η καθυστέρηση έκδοσης της δικαστικής απόφασης για μία ημέρα προκαλεί, καθώς φαίνεται, αναγκαστική μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Το ζήτημα, βεβαίως, δεν είναι μόνο ημερολογιακό, αλλά και νομικό και οικονομικό, αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο αυτό που από την αρχή τόνιζαν όσοι εμπλέκονταν στην υπόθεση, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα.

Επόμενη ημερομηνία-σταθμός φαίνεται ότι είναι η 20ή Φεβρουαρίου 2017 και στοίχημα η λειτουργία του δικτύου της «Μαρινόπουλος» υπό τον έλεγχο αλλά και την ταμπέλα «Σκλαβενίτης» πλέον μέχρι το Πάσχα. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 δημοσιεύθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων περίληψη της απόφασης και καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο του σχεδίου της δικαστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τότε η καταληκτική προθεσμία για την άσκηση τριτανακοπών θα είναι η 19η Φεβρουαρίου. Και αυτό διότι η προθεσμία των 30 ημερών μετρά εν προκειμένω από τη δημοσίευση της έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων καθώς και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Οι αιρέσεις

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης είναι το ακόλουθο: μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας ήταν να μην έχει παρέλθει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής κατά της απόφασης επικύρωσης. Στην περίπτωση εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα, προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπής από την ημερομηνία επικύρωσης. Η προθεσμία των 30 ημερών θα έληγε ακριβώς στις 14 Φεβρουαρίου 2017, εάν η απόφαση είχε εκδοθεί στις 15 Ιανουαρίου 2017.

Εδώ και 10 ημέρες περίπου οι νομικοί σύμβουλοι των εμπλεκόμενων πλευρών βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, η οποία δεν θα είναι νομικά έωλη και παράλληλα δεν θα προκαλεί μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. Η συμφωνία εξυγίανσης προέβλεπε έναρξη εκταμίευσης της νέας χρηματοδότησης της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη» (πρόκειται για το εταιρικό σχήμα στο οποίο θα μεταβιβαστεί η «Μαρινόπουλος») εντός 20 ημερών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το συνολικό ύψος της νέας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352 εκατ. ευρώ αποτελούν κοινό ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ευρώ πρόκειται για ίδια κεφάλαια της «Σκλαβενίτης».

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση, ύψους 80 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέφθηκε ακριβώς για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας της «Μαρινόπουλος» μέχρι τη μεταβίβασή της στη «Σκλαβενίτης» έχει τελειώσει ως γνωστόν από τα μέσα Δεκεμβρίου και η καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου έγινε μόνο σε ποσοστό 30% με χρήματα προερχόμενα από τον τζίρο των καταστημάτων. Η παράταση της εκκρεμότητας απαιτεί νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το πότε τελικά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Οι πιο αισιόδοξοι στην υπόθεση εκτιμούν ότι με την κατάθεση εξώδικης δήλωσης από τα συμβαλλόμενα μέρη ότι παραιτούνται της διαλυτικής αίρεσης επιλύεται γρήγορα το ζήτημα. Από άλλες πλευρές, ωστόσο, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, καθώς θεωρείται ότι μια τέτοια λύση εμπεριέχει υψηλό ρίσκο και είναι ευάλωτη σε κινήσεις, ακόμη και δικαστικές, από ανταγωνιστές ή υποκινούμενες από ανταγωνιστές της «Σκλαβενίτης». Επίσης θεωρούν ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης μιας άλλης συμφωνίας, στην οποία δεν θα έχουν τροποποιηθεί μόνο οι ημερομηνίες και ελαφρώς και τα ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά ακόμη και η μεταβίβαση μικρότερου μέρους του ενεργητικού της «Μαρινόπουλος» στη «Σκλαβενίτης».

Το τελευταίο σενάριο δεν συγκεντρώνει –για την ώρα τουλάχιστον– μεγάλες πιθανότητες και περισσότερο θα πρέπει να ιδωθεί ως μοχλός πίεσης για την ταχεία εξεύρεση λύσης για το χρηματοδοτικό κενό. Αλλωστε, η απάντηση που δίνουν κύκλοι κοντά στη «Σκλαβενίτης» είναι η εξής: «Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή