Τα Σαββατιάτικα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας

Και όμως. Ο αρχικός προγραμματισμός για τις συναντήσεις των τεχνικών ομάδων των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στο Κυπριακό προέβλεπε τη Ζυρίχη. Η πόλη αποφεύχθηκε για ευνόητους λόγους, καθώς δημιουργούσε συνειρμούς Ζυρίχης -Λονδίνου. Οι συναντήσεις έγιναν σε ξενοδοχείο του Μον Πελερέν με θέα τη λίμνη. Εκεί βρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Δ. Παρασκευόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Τ. Αθανασίου, οι Χρ. Ροζάκης, Π. Λιάκουρας και Ευ. Παπασταυρίδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης. Σημειώνω ότι στην τουρκική διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχει και ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς. Ο ελληνοτουρκικός κόσμος είναι πολύ μικρός. Ή πολύ μεγάλος, εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, η λίμνη δεν ενέπνευσε. Ούτε μισό χαρτί με προτάσεις δεν κατέθεσαν οι Τούρκοι. Κατά τα άλλα, τους πείραξε που οι συναντήσεις δεν έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή…

«Αδειασμα σε δόσεις»

«Αδειασμα» σε δύο δόσεις επιφύλαξε η Πειραιώς στον Γερ. Γιακουμάτο για τις δηλώσεις του περί ομοφυλοφιλίας. Πρώτα του τηλεφώνησε για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προέδρου της Ν.Δ. ο διευθυντής του Γραφείου του Μητσοτάκη, Μιχ. Μπεκίρης. Τη σκυτάλη πήρε ο Κυριάκος, που επικοινώνησε με τον Γιακουμάτο και του διεμήνυσε ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να εκδώσει ανακοίνωση, όπως και έγινε. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Γιακουμάτος είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης…

Βγήκε το όνομα

Μεγάλη ζημιά (ξανα)έκαναν στην εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη τα πλάνα ντροπής από τον χιονιά στη Μόρια. Η απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου να επισκεφθεί τη Λέσβο με τον Γ. Μουζάλα είχε στόχο να δώσει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας. Υπάρχουν και χειρότερα: στα κέντρα φιλοξενίας στη Σερβία, όπου πεθαίνουν άνθρωποι. Εκεί πληροφορούμαι ότι μεταβαίνει ο Κύπριος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, πάντως, εξακολουθούν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Ευρωπαϊκή καμαρίλα

Δεν αποτελούν μονοπώλιο του κεντρικού και δη του ελληνικού πολιτικού μικρόκοσμου (και υπόκοσμου) οι ανίερες συμμαχίες. Το μοντέλο –κλασικό και πετυχημένο– εφαρμόστηκε και στην εκλογή προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να εκλεγεί ο Αντόνιο Ταγιάνι. Υποθέτω ότι δεν θα ταίριαζε τίποτε λιγότερο στον άλλοτε εκπρόσωπο του Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ομολογουμένως, πολλοί εξεπλάγησαν στις Βρυξέλλες από την απόφαση του Γκι Φερχόφστατ να στηρίξει τον Ταγιάνι και ενώ υποτίθεται ότι ο Τζιάνι Πιτέλα περίμενε ο Φερχόφστατ να διαβουλευθεί με την ομάδα του (ALDE) για να αποφασίσει αν θα στήριζε εκείνον. Ο γέγονε, γέγονε. Μόνο που την ίδια μέρα η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών (ECR) δήλωσε ότι ο Ταγιάνι ικανοποίησε όλες τις ευαισθησίες του. Τώρα, πώς θα τα βρουν οι Φιλελεύθεροι μ’ αυτούς, είναι άλλο ζήτημα… Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο στοιχείο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών φημολογείται ότι έβαλε και ο Μάρτιν Σουλτς την «ουρά» του για την εκλογή Ταγιάνι! Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν ήθελε ο διάδοχός του να είναι Σοσιαλιστής, καθώς θεωρεί ότι κανένας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του… Πληροφορούμαι, δε, ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε τρεις συναντήσεις με τον Φερχόφστατ που δεν ανακοινώθηκαν. Ευρωπαϊκή καμαρίλα με φιλελεύθερη εσάνς.

Η μέθοδος Χουντίνι

Ομολογουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέθοδο. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά οποιοδήποτε σχέδιο. Στην προπαγάνδα, πάντως, ακολουθεί μέθοδο: αυτή του Χουντίνι. Θυμίζω ότι ο θρυλικός «μάγος» είχε βουτήξει αλυσοδεμένος σε ποτάμια, θάφτηκε δύο μέτρα κάτω απ’ τη γη και βγήκε ζωντανός, απέδρασε από κοιλιά φάλαινας και εξαφάνισε έναν ελέφαντα πέντε τόνων. Οι κοινοβουλευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να εξαφανίσουν 13 ολόκληρες σελίδες του περίφημου πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα μέσα σε λίγα λεπτά. Πληροφορούμαι ότι η διαρροή του «προσχεδίου» προήλθε από σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ, που ήθελαν να κάνουν «νταηλίκι» στον Γιάννη Στουρνάρα. Οταν, όμως, διάβασαν τις σελίδες, άλλαξαν γνώμη. Και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι οι επίμαχες σελίδες δεν ανήκαν ποτέ στο τελικό κείμενο. Κάπου εδώ έτριξαν τα κόκαλα του Χουντίνι.

Γερμανικό λόμπινγκ

Η Γερμανία δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει δραστήριους ρόλους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής –τουλάχιστον, όχι στο προσκήνιο–, το γεγονός τής έχει απονείμει τον τίτλο της ανώριμης ηγεμονικής δύναμης. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι υπάρχει κινητικότητα από το Βερολίνο για το Κυπριακό, καθώς ο γερμανικός παράγοντας κινείται αθόρυβα προς την πλευρά της Τουρκίας για να αποφευχθεί ναυάγιο. Δεν αναφέρομαι μόνο στο γερμανικό ΥΠΕΞ, αλλά και στην καγκελαρία. Να υποθέσω ότι οι Γερμανοί ωρίμασαν, ή ότι απλώς φοβούνται τα χειρότερα;

Ανανικά

Υπέρ του σχεδίου Ανάν είχε ταχθεί η νεολαία του ΣΥΝ το 2004. Θυμίζω ότι αυτή ήταν η απόφαση του κόμματος. Αλλά, ως γνωστόν, στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Το λέω επειδή η νεολαία ανήκε τότε στην Αριστερή Πτέρυγα, που δεν ήταν υπέρ του σχεδίου. Για την ιστορία, στη Γραμματεία της που είχε στηρίξει το σχέδιο ανήκαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Ράνια Σβίγγου, Παναγιώτης Πάντος, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Βαμβουρέλη. Τη θέση του Αριστερού Ρεύματός τους είχε ζητήσει τότε να στηρίξουν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, παρότι ήταν υπέρ του σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή