Λεμόνια μυρωδάτα και χταπόδι στον καιρό τους

Λεμόνια μυρωδάτα και χταπόδι στον καιρό τους

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπωρο-κηπευτικά

Παντζάρι

Η βαθυκόκκινη ρίζα που ευδοκιμεί και καλλιεργείται όλο το χρόνο είναι στα καλύτερά της κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τώρα το χρώμα του είναι πιο φλογερό από ποτέ, αλλά και η γεύση του ασύγκριτα πιο νόστιμη, γλυκιά και μεστή, αλλά και αρωματική, με ωραία, ντελικάτη υφή.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων, αρκεί φυσικά να είναι φρεσκοκομμένα, πράγμα που δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε εφόσον φροντίσουμε να επιλέξουμε εκείνα των οποίων τα φύλλα είναι ζωηρά και φρέσκα. Προτιμάμε λοιπόν τα μικρά παντζάρια, που είναι πιο τρυφερά και νόστιμα, αλλά παράλληλα δίνουμε έμφαση σε όσα έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά, όπως πρέπει να κάνουμε άλλωστε και με τις περισσότερες ρίζες (καρότο, πατάτα, ραπανάκια, κ.ά.). Αφού κόψουμε τα φύλλα τους -τα οποία δεν πετάμε, καθώς βρασμένα γίνονται μια νοστιμότατη σαλάτα-, μπορούμε να φυλάξουμε τους βολβούς, τυλιγμένους σε χαρτί μέσα σε σακούλα, στο ψυγείο μας για 2 τουλάχιστον εβδομάδες.

Στην εποχή τους είναι: Αγκινάρα, Κάρδαμο, Καρότα, Κουνουπίδι, Λάχανο, Μανιτάρια, Μπρόκολο, Μυρώνια και καυκαλήθρες, Πράσα, Ραδίκια, Ραπανάκια, Σαλάτες, Σέλινο, Σελινόριζα, Σπανάκι, Σχοινόπρασο, Τσουκνίδα

Ψάρια – θαλασσινά

Εχει ξεκινήσει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τις γυαλιστερές και τα κυδώνια, αλλά και για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, τα οποία απαγορεύονται στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο τις θάλασσες οργώνουν οι ανεμότρατες και αλιεύουν:

Αστακό, Βραστόψαρα, Γαρίδες, Γλώσσα, Καραβίδες, Καλαμάρια, Χταπόδια, Κουτσομούρες, Λυθρίνι, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Σκορπίνες, Στήρα

 

Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι Φεβρουάριο τα παρακάτω ψάρια ξενερίζουν (έρχονται σε πιο ρηχά νερά, λόγω κρύου ή για να γεννήσουν) και είναι ευκολότερη η αλιεία τους: Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τσιπούρα, Ροφοί

Φρούτα

Είναι κατάλληλη εποχή για: Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Πορτοκάλια

Τα παρακάτω φρούτα είναι συντηρημένα σε αποθήκες ή ψυγεία: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Φιρίκια, Κυδώνια, Ρόδια

Τυριά

Η τυροκομική περίοδος αρχίζει στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Τότε τα φρέσκα τυριά είναι και νοστιμότερα: Ανθότυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή