Ερευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί πολιτική κρίση στην Αλβανία

Ερευνα της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί πολιτική κρίση στην Αλβανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική κρίση στην Αλβανία προκαλεί η υπόθεση του Κλεμέντ Μπ., γνωστού στον Τύπο ως «Εσκομπάρ των Βαλκανίων». Φέρεται ως επικεφαλής πανευρωπαϊκού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και διαφεύγει επί μήνες τη σύλληψη. Μόλις τη Δευτέρα, εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιλι Μανιάνι, ύστερα από υπονοούμενα που άφησε σε συνέντευξή του για διασυνδέσεις αξιωματικών της αλβανικής αστυνομίας με το περιβάλλον του 46χρονου. Για την ίδια υπόθεση, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Μπουγιάρ Νισάνι συγκαλεί αύριο το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η επικήρυξη του Κλεμέντ Μπ.

Τα στοιχεία για την πιθανή ανάμειξη του 46χρονου σε δίκτυο διακίνησης χασίς από την Αλβανία στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη με νταλίκες διεθνών μεταφορών προέκυψαν από έρευνα της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Η πολύμηνη μυστική έρευνα είχε κωδική ονομασία «Ανάβασις» και το πρώτο σκέλος της ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο με τη σύλληψη στη Ζάκυνθο Ελλήνων και Αλβανών που σκόπευαν να εξαγάγουν 650 κιλά χασίς από την Αλβανία στη Νορβηγία μέσα σε νταλίκα με πορτοκάλια.

Ως αρχηγικά μέλη του πανευρωπαϊκού δικτύου είχαν περιγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ. δύο υπήκοοι Αλβανίας. Ο πρώτος, που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη διανομή των φορτίων του χασίς, ήταν κάτοικος Βελγίου και ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας στην περιοχή Zaventem. Συνελήφθη πριν από μερικούς μήνες από Βέλγους αστυνομικούς. Ο δεύτερος ήταν ο Κλεμέντ Μπ., που συνεχίζει να διαφεύγει τη σύλληψη και στη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται με το κωδικό όνομα «Kelly». Ο 46χρονος κατείχε το πόστο του διευθυντή Μεταφορών στην περιφέρεια των Αγ. Σαράντα και σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο της Αλβανίας διέθετε ισχυρά ερείσματα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα πυροδότησε συνέντευξη του μέχρι πρότινος Αλβανού υπουργού Δικαιοσύνης Ιλι Μανιάνι. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του, ο Μανιάνι φέρεται να απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς τη μη σύλληψη του Κλεμέντ Μπ. στη διαφθορά που εντοπίζεται στην αστυνομία της χώρας του. Ακολούθησαν αντιδράσεις και τη Δευτέρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα προχώρησε στην αποπομπή και αντικατάστασή του. Η συνέχεια αποδείχθηκε περισσότερο αποκαλυπτική. Ο αποπεμφθείς υπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας κατήγγειλε ότι τη στιγμή που εκείνος ζητούσε τη σύλληψη του 46χρονου, αστυνομικοί δειπνούσαν και υπουργοί διανυκτέρευαν με τις ερωμένες τους στο ξενοδοχείο του στους Αγίους Σαράντα. «Είμαι 100% σίγουρος ότι η απόλυσή μου σήμερα από τον πρωθυπουργό είναι μια πράξη εκδίκησης για τη στάση μου στο θέμα της καλλιέργειας χασίς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μανιάνι, που σημειωτέον ανήκει στο συμπολιτευόμενο κόμμα του Ιλίρ Μέτα. Ο τελευταίος, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε ότι ο βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του έθεσε επιτακτικά το θέμα της σύλληψης του Κλεμέντ Μπ. Ως ένδειξη «συμμόρφωσης» αποφασίστηκαν η σύγκληση αύριο του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και η επικήρυξη του 46χρονου με 5 εκατ. λεκ ήτοι με 40.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, έρευνες της αλβανικής αστυνομίας για τη σύλληψή του βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σάββατο. Επικεντρώνονται στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου έγιναν έφοδοι σε πάνω από δέκα σπίτια, ενώ προσήχθησαν συγγενικά πρόσωπα του 46χρονου, ανάμεσα στα οποία η σύζυγός του και ο 16χρονος γιος τους καθώς επίσης και ο αδελφός του. Ο τελευταίος, πάντως, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι ο κατηγορούμενος ως ναρκέμπορος αδελφός του βρίσκεται στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή