Απάντηση με δύο διαφορετικούς αποδέκτες

Απάντηση με δύο διαφορετικούς αποδέκτες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν μια συνήθης πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κόντρα, όμως, του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλαβε την Πέμπτη τη μορφή ανταλλαγής επίσημων ανακοινώσεων, θυμίζει πόλεμο «δι’ αντιπροσώπων».

Κι αυτό διότι επισήμως, με τη μακροσκελή δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών απαντά στον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος του επιτέθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή. Ανάμεσα στις γραμμές, όμως, είναι προφανές ότι ο κ. Τσακαλώτος απαντά και στις επικρίσεις που δέχτηκε από «συντρόφους» του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές διατυπώθηκαν διά της… σιωπής από τον Ν. Βούτση, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης, ερωτηθείς σχετικά με τη μη υλοποίηση των προαπαιτουμένων –όπως προέκυπτε από δημοσίευμα του Bloomberg για το περιεχόμενο σχετικής επιστολής του ΥΠΟΙΚ– δήλωσε με νόημα «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο»… Το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στα μάτια πολλών την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομικών. Και, βέβαια, δεν πέρασε απαρατήρητο από την αξιωματική αντιπολίτευση, που έσπευσε να το αναδείξει. Επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση έναντι της Ν.Δ., ο κ. Τσακαλώτος, εξέδωσε χθες δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο». «Ενα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.», σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι το τελευταίο κομμάτι «είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο μάλλον, να έχει νομοθετηθεί».

Υψηλοί τόνοι

Χρησιμοποιώντας οξείς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν καταλαβαίνει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. Οπως το θέτει, «όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν, αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο». Κατηγορεί, μάλιστα, τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι αρνείται να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην «εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ».

Η δήλωση Τσακαλώτου ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της Ν.Δ., που επιμένει ότι εθνική γραμμή είναι «να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», καθώς και ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει τα σκληρά μέτρα. «Ας ενημερώσει και τον υπουργό Οικονομικών του που κάνει τάχα πως δεν γνωρίζει», είναι η σχετική ειρωνική αναφορά στην ανακοίνωση της Πειραιώς που θυμίζει ότι στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε δέκα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει «από ανικανότητα και ιδεοληψία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT