Σύλληψη λαθρεμπόρων που διακινούσαν προστατευόμενο είδος χελιών

Σύλληψη λαθρεμπόρων που διακινούσαν προστατευόμενο είδος χελιών

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για λαθρεμπόριο προστατευόμενου είδους χελιών με την επιστημονική ονομασία anguila anguila κατηγορούνται εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία και δύο ιχθυολόγοι. Συνελήφθησαν στο πλαίσιο κοινής έρευνας της οικονομικής αστυνομίας και της ελεγκτικής υπηρεσίας των Τελωνείων Αττικής. Προέκυψε ότι αγόραζαν από λαθρεμπόρους, κυρίως στην Ισπανία, ποσότητες γόνων χελιού, τις οποίες εξήγαγαν στην Κίνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δίκτυο των λαθρεμπόρων δραστηριοποιείται για πάνω από ένα χρόνο αποκομίζοντας κέρδη αρκετών χιλιάδων ευρώ. Εξάλλου, από την επεξεργασία χειρόγραφων σημειώσεων που κατασχέθηκαν και ψηφιακών αρχείων που βρέθηκαν στους υπολογιστές των συλληφθέντων, προκύπτει ότι η αγορά ενός κιλού γόνου από την Ισπανία κόστιζε 500 ευρώ και η τελική τιμή πώλησης ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε μια περίπτωση χρέωσαν τους Κινέζους αγοραστές με 12.000 ευρώ για ένα κιλό χέλια. Εις βάρος των εννέα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και της νομοθεσίας για το περιβάλλον και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν στον ανακριτή.

Από την έως τώρα έρευνα, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι αγόραζαν τον γόνο από λαθρεμπόρους στην Ισπανία και τον εισήγαγαν στην Ελλάδα με φορτηγό ψυγείο μέσω της γειτονικής Ιταλίας. Σύμφωνα με την οικονομική αστυνομία, η εξαγωγή του παράνομου εμπορεύματος γινόταν μέσω ισπανικής εταιρείας, η οποία αποτελεί και το «επιχειρησιακό κέντρο» του δικτύου των λαθρεμπόρων. Τα χέλια αποθηκεύονταν ζωντανά σε ειδικά ενυδρεία που βρέθηκαν σε αποθήκη στο Κορωπί και στη συνέχεια εξάγονταν στην Κίνα. Εκεί γινόταν πάχυνσή τους πριν διατεθούν στην αγορά για κατανάλωση, ως εκλεκτό έδεσμα. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αττική, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία και Θεσπρωτία. Ο ένας από τους συλληφθέντες, κατά πληροφορίες, υπήρξε καθηγητής ιχθυολογίας σε ανώτατο ίδρυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT