«Δεν κατανοούμε τη στάση Μουζάλα» δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου

«Δεν κατανοούμε τη στάση Μουζάλα» δηλώνουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακατανόητη χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι της Λέσβου τη στάση και κυρίως τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που υπονόησε ότι έχουν εκείνοι ευθύνες για τους πρόσφατους θανάτους μεταναστών στη Μόρια.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, εξηγεί στην «Κ» ότι δύο μέρες πριν από τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού από το βήμα της Βουλής, εκείνος «μας ευχαριστούσε που διαθέσαμε άμεσα εκατοντάδες κλίνες και δεχτήκαμε να διαθέσουμε κι άλλες! Δεν είμαστε ανάλγητοι, σε καμία περίπτωση. Και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πριν από τις ημέρες του χιονιά, ουδέποτε μας είχε προσεγγίσει το υπουργείο για να διατεθούν δωμάτια».

Περίπου 650 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια σε 30 καταλύματα της Μυτιλήνης και πέριξ αυτής, σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η τιμή έχει κοστολογηθεί από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συμφωνείται με τους ιδιοκτήτες δωματίων. Αντιστοιχεί σε 18, 20 ή 22 ευρώ κατ’ άτομο χωρίς φαγητό, ενώ με φαγητό είναι ακόμα 7 ευρώ το άτομο. Δηλαδή, τα έσοδα με το πιο χαμηλό κόστος και συνολικά για όλους τους ξενοδόχους που νοικιάζουν στους πρόσφυγες είναι 11.700 ευρώ ημερησίως ή 16.250 ευρώ με φαγητό και για ένα μήνα 351.000 ευρώ ή 487.500 ευρώ, αντίστοιχα.

Το περασμένο φθινόπωρο η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου συνέστηνε στους ξενοδόχους να μη διαθέσουν τα ξενοδοχεία τους για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, για να μην εντείνεται η εικόνα της Λέσβου ως «προσφυγονησιού». «Από εκεί και έπειτα, όμως, άλλαξαν πολλά και οι συνθήκες στη Μόρια χειροτέρεψαν. Εξάλλου δεν μας είχε αναζητήσει κανείς, παρά μόνο την Τρίτη μέρα του δεύτερου χιονιά που έπληξε τη Λέσβο, μετά τις πλημμύρες και όσα προηγήθηκαν», προσθέτει. Μόνος όρος της Ενωσης Ξενοδόχων που έγινε δεκτός, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, από το υπουργείο και την Υπατη Αρμοστεία ήταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μένουν στη Μυτιλήνη και στις γύρω περιοχές, και να μη μεταφερθούν σε τουριστικά μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή