Γυναικοκτονία στη Λέσβο: Ισόβια και στο Εφετείο για τον δολοφόνο της Ερατώς

Γυναικοκτονία στη Λέσβο: Ισόβια και στο Εφετείο για τον δολοφόνο της Ερατώς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και σε δεύτερο βαθμό για τον δολοφόνο της 24χρονης Ερατώς από τη Μυτιλήνη, με ομόφωνη απόφαση που πήρε προχθές το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Δικαιωμένοι τόσο για την απόφαση, την απόρριψη των ισχυρισμών του κατηγορουμένου και των ελαφρυντικών, όσο και για την εκδίκαση της υπόθεσης αισθάνονται και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουζινόγλου και Χρήστος Ντιβανίδης. Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης, Μανόλης Βαμβουνάκης, επισήμανε ότι θα απευθυνθεί στον Αρειο Πάγο. Το κρίσιμο της υπόθεσης που επρόκειτο να εκδικαστεί στο Εφετείο από το 2022, και έλαβε τρεις αναβολές, αφορούσε το αίτημα του κατηγορουμένου να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης μετατρέποντας το αδίκημα της εν ψυχρώ δολοφονίας σε εν βρασμώ, και το οποίο ομόφωνα απορρίφθηκε και με πρόταση της Εισαγγελέως έδρας.

Η απολογία του κατηγορουμένου κράτησε πάνω από μία ώρα, κυρίως γιατί έκανε δεκάδες ερωτήσεις η πρόεδρος του δικαστηρίου, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει πως ουδέποτε είχε πειράξει την Ερατώ και ότι ήταν πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι. Και ότι η μόνη φορά που την έβλαψε ήταν όταν τη δολοφόνησε, επειδή νωρίτερα είχε εισβάλει στο σπίτι τής εν διαστάσει συζύγου του και την αντίκρισε με άλλον άντρα. Στο πλευρό της μητέρας βρέθηκαν ακόμα δύο μητέρες που έχασαν τις κόρες τους, η μητέρα της Σοφίας και η μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

Το κατηγορητήριο

Στις 23 Μαΐου 2019, τις πρώτες πρωινές, ώρες ο Π.Κ. με κυνηγετική καραμπίνα εισήλθε στο σπίτι της Ερατώς Μ. από την μπαλκονόπορτα του δωματίου και στις 2.35 π.μ., κατόπιν λογομαχίας, τη χτύπησε στο πρόσωπο και στη συνέχεια με το δίκαννο την πυροβόλησε εξ επαφής στην αριστερή κροταφική χώρα. Το παιδί της κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο. Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια κάλεσε τον πατέρα του και ένα φίλο του, με τον οποίο είχαν πιει ένα ποτό νωρίτερα, για να ζητήσει βοήθεια. Πήρε το παιδί και οδήγησε έως στο σπίτι του στα Λουτρά, όπου περίμενε τη σύλληψή του. Κρίσιμος αυτήκοος μάρτυρας αποδείχτηκε από την αρχή ο στενός φίλος της Ερατώς που σε ανοιχτή ακρόαση στο τηλέφωνο επί 10 λεπτά άκουγε τον δολοφόνο της να τη χτυπά, μέχρι που την πυροβόλησε.

Τι είχε προηγηθεί

Η Ερατώ Μ. γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά και στη Μυτιλήνη. Στα 16 της γνώρισε και ξεκίνησε σχέση με τον ένα χρόνο μεγαλύτερό της Παναγιώτη Κ. Τη σχέση τους χαρακτήρισε εξαρχής τοξική η μητέρα της, Ελένη, αλλά και πολλοί ακόμα μάρτυρες κατηγορίας, καθώς χώριζαν και κατόπιν ήταν εκ νέου μαζί. Η Ερατώ πήγε να σπουδάσει Βρεφονηπιοκομία στη Θεσσαλονίκη. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της και επιστρέφοντας τον Μάιο του 2016 για διακοπές του Πάσχα, ήρθε εκ νέου σε επαφή με τον Παναγιώτη και έμεινε έγκυος, εξ ου και όπως είπαν ο αδελφός και η μητέρα της, τον παντρεύτηκε, παρά τους όποιους δισταγμούς. Τον Φεβρουάριο του 2017 γεννήθηκε η κόρη τους και την άνοιξη του 2018 έγιναν τα βαφτίσια στο Λεωνίδειο, περιοχή από όπου κατάγεται η μητέρα της. Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η σχέση τους με την Ερατώ κλονίστηκε εκείνη την περίοδο. Η Ερατώ νοίκιασε σπίτι μόνη της στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας στη Μυτιλήνη, για να μένει με το παιδί της και έκανε τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα: βρεφονηπιοκόμος, μελέτη σε παιδιά και σερβιτόρα σε καφετέρια της πόλης. Είχε ήδη κινήσει τις διαδικασίες με την οικονομική βοήθεια του πατέρα της για να εκδοθεί διαζύγιο και επιμέλεια, και μάλιστα στον δικηγόρο Δημήτρη Κουζινόγλου, που –τραγική ειρωνεία– έμελλε να γίνει δικηγόρος της οικογένειας της θανούσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή