Πέθανε ο Χρήστος Βαλασέλλης

Πέθανε ο Χρήστος Βαλασέλλης

Σε ηλικία μόλις 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του καινοτόμου προγράμματος Jazler

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας σπουδαίος άνθρωπος της τεχνολογίας έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Σε ηλικία μόλις 49 ετών, ο Χρήστος Βαλασέλλης, δημιουργός του καινοτόμου προγράμματος Jazler, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο σπίτι του στη Μυτιλήνη, από συνεργάτες του στο τοπικό κανάλι, Aeolos TV, το οποίο διηύθυνε από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το καινοτόμο Jazler του βρίσκεται σε όλα τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στα Βαλκάνια, στην Ισλανδία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία. Χωρίς να χρειάζεται ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό, ο εκφωνητής έχει μπροστά του στον υπολογιστή, εγκατεστημένο τον Jazler, όπου είναι περασμένα χιλιάδες τραγούδια, οι διαφημίσεις, τα σποτάκια και τα σήματα (όλα προγραμματισμένα με τη διάρκειά τους), τα διαλείμματα και η αλλαγή της ώρας και μπορούν να ανανεώνονται. Το όνομα Jazler προέκυψε σε ένα καφέ με τη φίλη του την Εύα. Της εξηγούσε τα προβλήματα που είχε συναντήσει με τον αλγόριθμο και ότι έβγαζε κάτι… μπερδεμένα πράγματα. «Τζαζλεμένο, είναι δηλαδή» σχολίασε εκείνη.

Στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε «άρπαξε» το μικρόβιο της τεχνολογίας. Οταν ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη, 13 ετών, δεν υπήρχαν καν… κομπιούτερ. Υπήρχε όμως το ιδιωτικό ραδιόφωνο και τον μάγεψε. Είχε και ένα μικρό ερασιτεχνικό σταθμό κάτω από το εφηβικό του κρεβάτι.

Είχε βραβευθεί για την προσφορά του στην ανάπτυξη της καινοτομίας και 10 χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2013, είχε οδηγηθεί στο αυτόφωρο περνώντας τη νύχτα στο κρατητήριο, κατηγορούμενος για παράνομη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στη Μυτιλήνη.

Ο Χ. Βαλασέλλης λειτουργούσε πειραματικά ένα νέο λογισμικό με την επωνυμία Jayzee, το οποίο μάλιστα θα παρουσίαζε ο ίδιος στη διεθνή τεχνολογική έκθεση για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο Λας Βέγκας, τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. Μια ανώνυμη καταγγελία όμως στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την κατάσχεση του λογισμικού. Αθωώθηκε πανηγυρικά λίγες ημέρες μετά γιατί αποδείχθηκαν οι πειραματικοί του σκοποί με τον ίδιο να δηλώνει ότι «τέτοιου είδους καταστάσεις είναι ψυχοφθόρες και δρουν ανασταλτικά για κάθε νέο εγχείρημα. Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, διαφορετικά οι επιστήμονες κάθε είδους δεν θα μπαίνουν καν στον κόπο να δοκιμάσουν μια καινοτόμο ιδέα στην Ελλάδα».

Δεν ήθελε να φύγει από τη Λέσβο: «Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι στο νησί σου, σε ένα χωριό ουσιαστικά του πλανήτη και να ξέρεις ότι εξυπηρετείς ραδιόφωνα στην άλλη πλευρά της γης», έλεγε, και δεν τα παρατούσε. Οι ατέλειωτες νυχτερινές ώρες εργασίας, για να μπορεί να δουλεύει απερίσπαστος, ανέπτυξαν τον Jazler και λίγο μετά άδραξε την ευκαιρία για τον νέο τηλεοπτικό σταθμό. Οι συνάδελφοί του είναι συντετριμμένοι, όπως και η τοπική κοινωνία της Λέσβου που έχασε έναν πρωτοποριακό καινοτόμο άνθρωπο, start-upper, πριν ακόμα ονομαστούν start-ups οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή