Λέσβος: Ομόφωνη αθώωση καθηγητή για παρενόχληση μαθητριών

Λέσβος: Ομόφωνη αθώωση καθηγητή για παρενόχληση μαθητριών

Είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως - Η εισαγγελέας στην πρότασή της έκανε λόγο για κατασκευασμένα περιστατικά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανετράπη στο Εφετείο η υπόθεση καθηγητή από τη Γέρα Λέσβου που κατηγορείτο για παρενόχληση μαθητριών, η οποία είχε διχάσει την τοπική κοινωνία. Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου ομόφωνα και με πρόταση της εισαγγελέως κήρυξε αθώο τον καθηγητή.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πράξεις που καταγγέλθηκαν έλαβαν χώρα δημοσίως και δεν έγιναν αντιληπτές από άλλους πλην των εμπλεκομένων και το ότι μπορεί να έγιναν τυχαίες πράξεις που ενδέχεται να εκληφθούν ως πράξεις παρενόχλησης, οι τρεις δικαστές δεν σχημάτισαν πλήρη δικανική πεποίθηση για την ενοχή του και κήρυξαν αθώο τον κατηγορούμενο.

Προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή του κατηγορουμένου σημειώνοντας ότι οι καταγγέλλουσες μαθήτριες και ο καταγγέλλων μαθητής κατασκεύασαν τα περιστατικά παρενόχλησης που περιέγραψαν, με αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η φήμη του καθηγητή.

Στον πρώτο βαθμό το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης είχε καταδικάσει τον Σεπτέμβριο του 2022 τον καθηγητή σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά επτά μαθητριών και ενός μαθητή και σε εννέα περιπτώσεις, αλλά και για «κατάχρηση ανηλίκων διά χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανηλίκους, από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση». Και τότε, όπως και στον δεύτερο βαθμό, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου, αλλά κατά την άσκηση της έφεσης η Εισαγγελία είχε κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό κατηγορούμενος και για άλλες περιπτώσεις.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Δημήτρης Συμεωνίδης, ανέφερε στην «Κ» μετά την ανακοίνωση της απόφασης: «Η Δικαιοσύνη αξιολόγησε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξε ομόφωνα στην αθώωση του καθηγητή, (…) ο οποίος έδινε αυτή τη μάχη από την αρχή, ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι μπορεί να επιστρέψει δικαιωμένος στην οικογένειά του, στο χωριό του, στα καθήκοντά του».

Προβληματικό στην όλη υπόθεση –σχολίασε κατά την αγόρευσή του ο δικηγόρος από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, Γιάννης Πετρέλλης– ήταν το ότι οι γονείς των καταγγελλουσών «τα έβαλαν» με ένα «ολόκληρο σύστημα που προστάτευε τον κατηγορούμενο, όπως η διευθύντρια του σχολείου που δεν διερεύνησε την υπόθεση άμεσα», ενώ σημείωσε πως το δικαστήριο με την απόφαση που λαμβάνει στέλνει ένα μήνυμα και σε άλλα παιδιά που μπορεί να παρενοχληθούν σεξουαλικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή