Η διπλή αποστολή Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Η διπλή αποστολή Μητσοτάκη στο Βερολίνο

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη του συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του 2012, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιχειρήσει να σπάσει τον πάγο που είχε δημιουργήσει η πρώιμη αντιμνημονιακή φάση της Ν.Δ. με σοβαρή προετοιμασία. Αυτή περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση διαγραμμάτων και πινάκων, στοιχεία που οι συνομιλητές της καγκελαρίου γνωρίζουν ότι εκτιμά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μεταβαίνει στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός, αλλά ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται τόσο να πείσει την κ. Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (θα τους συναντήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη) για τα μεταρρυθμιστικά του διαπιστευτήρια όσο για το γεγονός ότι, παρότι ηγείται ενός κόμματος που μέρος της γερμανικής πολιτικής ελίτ θεωρεί «παλαιό κομματικό κατεστημένο» στην Ελλάδα, έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μπορεί να τη φέρει εις πέρας. Το μήνυμα που τον ενδιαφέρει να εκπέμψει είναι ότι έχει σχέδιο και είναι έτοιμος να το εφαρμόσει.

Κρίσιμο είναι και το τάιμινγκ της επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι το σενάριο του Grexit έχει επανέλθει για τα καλά στους κοινοτικούς κύκλους. Ομως, όπως διαμήνυε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «εμείς θα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε το Grexit, δεν υπάρχει αυτό».

Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πείσει ότι έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και βούληση για μεταρρυθμίσεις. Προτίθεται δε να τεκμηριώσει το σχέδιό του παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προτάσεις της Ν.Δ. Στη συνάντηση με την καγκελάριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει και το εθνικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τα σύνορα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δώσει βάρος στο σχέδιο για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά, καθώς θεωρεί ότι στο συγκεκριμένο μέτωπο έχει αποδειχθεί στην πράξη η αποτυχία της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές που έκανε στο συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Μυτιλήνη την περασμένη Δευτέρα. Η Ελλάδα, αναμένεται να υπογραμμίσει, χρειάζεται τη συνδρομή του Frontex και του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από την… καλοσύνη των ξένων. Πρέπει και η ίδια να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τη φύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη διαχειριστική επάρκεια στην υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών. Δεν αποτελεί, εξάλλου, μυστικό ότι στο σκέλος της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου η κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο.

Η σύνθεση της νεοδημοκρατικής αποστολής στο Βερολίνο μαρτυρεί πολλά και για τις επιδιώξεις της επίσκεψης και για την προετοιμασία που έχει γίνει. Ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τον κ. Μητσοτάκη να συνοδεύσουν δύο ή τρεις στενοί του συνεργάτες, η αποστολή διευρύνθηκε. Τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα συνοδεύσουν ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Γιάννης Σμυρλής και οι στενοί του συνεργάτες Θανάσης Μπακόλας (διεθνής Τύπος και επαφές) και Κύρα Κάπη (γραφείο Τύπου). Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται και από τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του για τα δημοσιονομικά Στέλιο Πέτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εις εκ των δύο θα είναι παρών στη συνάντηση της Τρίτης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα συνοδεύεται στη συνάντηση από ακόμη έναν συνεργάτη του. Η κ. Μέρκελ θα έχει μαζί της στο ραντεβού της Δευτέρας τη διευθύντρια του γραφείου της στο κόμμα Ελίζαμπεθ φον Ούσλαρ και τον διευθυντή Διεθνών Σχέσεων Μπέρντιλ Χέγκνερ, όμως ένα μέρος της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι μόνο τετ α τετ.

Ειδικές συμβουλές

Πάντως, η μετάβαση Πέτσα και Σταϊκούρα στη γερμανική πρωτεύουσα υποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί ειδικότερες συμβουλές από τους οικονομικούς του συμβούλους. Οι συνεργάτες του θα είναι ούτως ή άλλως παρόντες στις πιο ανεπίσημες, αλλά εξίσου σημαντικές συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ. με βουλευτές των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών που κρατούν θέσεις-κλειδιά σε σημαντικές επιτροπές της Μπούντεσταγκ.

Θεωρείται βέβαιο, λόγω και του τάιμινγκ της συνάντησης το απόγευμα της Δευτέρας, ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα «ανακρίνουν» τον κ. Μητσοτάκη για την πρόταση διακυβέρνησής του, καθώς και για το τι συμβαίνει με την κυβέρνηση και την πορεία του προγράμματος. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ένα «τοξικό» θέμα στη Γερμανία, γι’ αυτό και, όπως έλεγε στενός του συνεργάτης, «δεν σκοπεύει να ρίξει λάδι στη φωτιά». Με απλά λόγια, δεν σκοπεύει να επικεντρωθεί στο τι δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά στο δικό του αφήγημα.

Δεν αποκλείεται συνάντηση με Μακρόν

Ο αρχικός προγραμματισμός της Πειραιώς προέβλεπε την επίσκεψη στο Βερολίνο ως την κατάληξη μιας ευρωπαϊκής μίνι περιοδείας του κ. Μητσοτάκη, αφού θα είχαν προηγηθεί το Παρίσι και η Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μετέβη τελικά στη Μαδρίτη για το συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος (χθες και σήμερα), καθώς την τελευταία στιγμή ο Μαριάνο Ραχόι ακύρωσε όλες τις διμερείς επαφές που είχαν προγραμματιστεί, προκαλώντας και την ακύρωση της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων, όπως η Αγκελα Μέρκελ που ήταν βασική ομιλήτρια στο συνέδριο του P.P. Οσο για το Παρίσι, προφανώς η αναταραχή που έχει προκληθεί στους κόλπους της γαλλικής Δεξιάς, με αφορμή το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν, μέτρησε στους υπολογισμούς της Πειραιώς ότι η όποια επίσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτή, πάντως, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο Μάιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε θερμή συνάντηση με τον κ. Μακρόν, εκείνη την περίοδο υπουργό Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης, με τον οποίο τον συνδέει το μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή