Νίκος Κωνσταντάρας ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Η Ε.Ε. να αντισταθεί στον Τραμπ πριν να είναι αργά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ​​άποιοι Ευρωπαίοι ξύπνησαν και είδαν ότι η εκλογή Τραμπ είναι υπαρξιακός κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μιλούν για την απειλή και πρότειναν συσπείρωση και μέτρα. Εδώ και καιρό η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίση, καθώς πλησιάζει η 60ή επέτειος της συνθήκης της Ρώμης, η οποία έθεσε τα θεμέλια του οικοδομήματος που εξασφάλισε πρωτοφανή σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη. Στις 25 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συναντηθούν στη Ρώμη για να γιορτάσουν την επέτειο της συνθήκης και για να συζητήσουν νέο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης. Για να μη μείνει η επέτειος αυτή θλιβερή υποσημείωση στον δρόμο προς τη διάλυση της Ε.Ε., είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι να αντιδράσουν δυναμικά και να αντιμετωπίσουν τις απειλές που συσσωρεύονται.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εχθρός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα μετά την εκλογή του –«Τάιμς του Λονδίνου»– ο νέος πρόεδρος επανέλαβε όσα είχε πει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Το Brexit ήταν «σπουδαία κίνηση», το ΝΑΤΟ είναι «ξεπερασμένο» και η Ε.Ε. είναι «όχημα της Γερμανίας». Κορυφαίος σύμβουλός του για θέματα εμπορίου υπερθεμάτισε, ισχυριζόμενος ότι η Γερμανία κρατάει υποτιμημένο το ευρώ για να πλήξει τις ΗΠΑ. Ο φερόμενος ως υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, Τεντ Μάλοχ, έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. χρήζει «εξημέρωσης» όπως το σοβιετικό μπλοκ. Επιπλέον, σε συνέντευξή του με τον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ την περασμένη Τρίτη, υπενθύμισε δήλωση του κ. Τραμπ από το 2012, πως «η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα – απλώς χάνουν τον καιρό τους». Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ισχυρίστηκε στη Σία Κοσιώνη ότι ο Τραμπ θέλει να διχάσει την Ε.Ε. επειδή θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με 28 χώρες παρά με ένα ισχυρό μπλοκ.

Ο κ. Βέμπερ και ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, ζήτησαν από τους κ. Τουσκ και Γιουνκέρ να μη δεχθούν τα διαπιστευτήρια του κ. Μάλοχ εάν ο κ. Τραμπ τον επιλέξει για τη θέση στις Βρυξέλλες. Ο αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα, σε αγόρευση στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε επίσης να μη γίνει δεκτός ο κ. Μάλοχ. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν εγρήγορση ασυνήθιστη για την Ευρώπη. Προφανώς, πολλοί έμαθαν από την εκλογή του κ. Τραμπ ότι δεν αρκεί να παρατηρούμε τα δυσάρεστα να έρχονται – πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αποτρέψουμε. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν έναν πρόεδρο ανερμάτιστό και απρόβλεπτο – αλλά νομίμως εκλεγμένο. Η διαμάχη του κ. Τραμπ με δικαστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι πρώτες βολές σε έναν πόλεμο με τους θεσμούς που θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι, όμως, θα είναι πιο οδυνηρό απ’ το να είχε αποτύχει να εκλεγεί ο κ. Τραμπ.

Είναι κρίσιμο οι Ευρωπαίοι να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Το μέγεθος της απειλής το γνωρίζουν. Οπως είπε στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης» τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Γιούνκερ, η Ευρώπη «ίσως αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση». Πριν από λίγες ημέρες (στις 31 Ιανουαρίου), σε επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «ανησυχητικές δηλώσεις από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση» είναι μεταξύ των απειλών «που καθιστούν το μέλλον μας άκρως απρόβλεπτο». Οπως είπε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, σε έναν ολοένα πιο πολυπολικό κόσμο, τόσο πολλοί άνθρωποι είναι αντι-Ευρωπαίοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, ευρωσκεπτικιστές. Η αλλαγή στην Ουάσιγκτον, κυρίως, φέρνει την Ε.Ε. σε δύσκολη θέση, με τη νέα κυβέρνηση να φαίνεται να αμφισβητεί τα τελευταία 70 χρόνια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Σε πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. διεξάγονται εκλογές φέτος και σε καθεμία υπάρχουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της Ενωσης και θα ήθελαν να συμμαχήσουν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν υπέρ της διάλυσης. Είναι απολύτως αναγκαίο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κάθε χώρας να σταθμίσουν τις θέσεις τους σε σχέση με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ενωση και όχι μόνο σε σχέση με το δικό τους συμφέρον, και να υιοθετήσουν μια ενιαία θέση όσον αφορά τις ΗΠΑ και το μέλλον της Ε.Ε. Πριν να είναι αργά. Παθητική στάση σήμερα ενθαρρύνει τους εχθρούς εντός και εκτός Ενωσης και θα οδηγήσει σε διάλυση, φτώχεια και πόνο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ