Τα προβλήματα για την International Life είχαν αρχίσει το 2011

Τα προβλήματα για την International Life είχαν αρχίσει το 2011

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφαλιστική εταιρεία International Life, μέρος των συμβολαίων της οποίας απορροφείται από την Εθνική Ασφαλιστική, παρουσιάζει εδώ και πέντε περίπου χρόνια σοβαρά προβλήματα με την απεικόνιση των λογιστικών της μεγεθών. Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ», η ελβετική τράπεζα BSI διαβεβαίωνε την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton το 2011 ότι η εταιρεία διέθετε λογαριασμό καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα αξίας ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Οπως προέκυψε, ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα ο λογαριασμός αυτός «αντικριζόταν» με δάνειο 15,5 εκατ. ευρώ. Το δάνειο αυτό δεν εμφανιζόταν στην έκθεση των ελεγκτών για το έτος 2011, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να θέλουν να μετατρέψουν την έκθεση «με σύμφωνη γνώμη» σε έκθεση με «αρνητική γνώμη».

Μάλιστα οι ελεγκτές ανέφεραν το γεγονός στην «Αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» (σ.σ.: ήταν τότε επικεφαλής της ο κ. Νικολούδης), που όμως δεν θεώρησε ότι συνέτρεχε η διάπραξη αδικήματος που να την αφορά.

Η ελεγκτική εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με την ασφαλιστική αφού πρώτα ζήτησε την πρωτότυπη δανειακή σύμβαση που, όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές, αποτελούσε συνέχεια δανειακών συμβάσεων που είχαν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια, πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2009.

Ετσι, ο έλεγχος του 2012 διενεργήθηκε από άλλη ελεγκτική εταιρεία. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που συντάχθηκαν από την KPMG στις 31.12.2015 δείχνουν ότι η εταιρεία ασφαλειών ζωής (ΑΕΑΖ) διατηρεί απαιτήσεις από δάνεια 15,4 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία International Holding A.E. και 0,3 εκατ. ευρώ σε λοιπές συνδεδεμένες εταιρείες, καθώς επίσης και υποχρεώσεις προς τη μητρική εταιρεία για δάνεια συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση της δυνατότητας είσπραξης του συνόλου ή μέρους των δανειακών απαιτήσεων από τις εν λόγω εταιρείες και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για τον σκοπό αυτό».

Αυτή είναι η δεύτερη από τις τρεις επιφυλάξεις των ελεγκτών εκεί όπου στον έλεγχο διατυπώνουν «γνώμη με επιφύλαξη». Στην τρίτη παρατήρησή τους οι ελεγκτές αναφέρουν «στον λογαριασμό του ενεργητικού» επενδύσεις σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις «περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης συμμετοχών της εταιρείας (σ.σ.: ασφαλειών ζωής) σε θυγατρικές της και συνδεδεμένες εταιρείες ποσού 23,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση της ανακτήσιμης αξίας των συμμετοχών και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για τον σκοπό αυτό και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το ακριβές ύψος των απαιτούμενων απομειώσεων των συμμετοχών της εταιρείας».

Για τους πελάτες της International Life τα συμβόλαια των οποίων δεν θα απορροφηθούν από την Εθνική θα φροντίσει το ταμείο που καλύπτει αντίστοιχες περιπτώσεις ασφαλιστικών που οδηγούνται σε αδυναμία πληρωμής. Στην προηγούμενη τέτοια περίπτωση, της «Ασπίδας», οι ασφαλισμένοι θα εισπράξουν το 5% της αξίας των συμβολαίων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή