«Θησαυρός» το σπίτι 81χρονου πρώην επιχειρηματία

«Θησαυρός» το σπίτι 81χρονου πρώην επιχειρηματία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ίχνη ενός ηλικιωμένου αρχαιοκαπήλου έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ερευνών για την πλήρη εξάρθρωση της λεγόμενης «μαφίας των ρομά», της σπείρας δηλαδή που φέρεται να διέπραξε δεκάδες διαρρήξεις και ληστείες σε σπίτια στην Αττική και στην περιφέρεια. Πρόκειται για 81χρονο πρώην επιχειρηματία, ιδιοκτήτη στο παρελθόν γνωστής βιομηχανίας νωπού κρέατος, που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του αρχαία νομίσματα, βυζαντινές εικόνες, παλιά όπλα, αλλά και ένα αντίγραφο πίνακα του «Ελ Γκρέκο».

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου πραγματοποίησαν το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου έρευνα στο σπίτι του 81χρονου στη Μάνδρα Αττικής και εντόπισαν μεταξύ άλλων: 23 εικόνες βυζαντινής περιόδου, 108 αρχαία νομίσματα, ένα πολυβόλο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 7 πιστόλια, τρία περίστροφα, φυσίγγια, μαχαίρια και 21.000 ευρώ σε μετρητά. Αρχικά, στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είχε περιέλθει η πληροφορία ότι ο 81χρονος είχε διασυνδέσεις με τη σπείρα των Ρομά ενεργώντας ως κλεπταποδόχος. Στην πορεία της έρευνας, ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι τον ηλικιωμένο είχαν στοχοποιήσει τα μέλη της μαφίας των Ρομά, σχεδιάζοντας να διαρρήξουν το σπίτι-μουσείο όπου διέμενε στη Μάνδρα Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε αποθήκη της μονοκατοικίας βρέθηκε ένας πίνακας που σύμφωνα με την Ελληνικής Αστυνομίας είναι «μεγάλης αξίας». Επρόκειτο –φαινομενικά τουλάχιστον– για έργο του διάσημου ζωγράφου «Ελ Γκρέκο» και μάλιστα, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, έγινε γνωστό ότι τον πίνακα εξέτασαν δύο εκτιμητές και αποφάνθηκαν ότι είναι αυθεντικός. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη γνησιότητά του, εκτιμώντας ότι πρόκειται για πιστό αντίγραφο. Ακόμα, διευκρίνισαν ότι «η υπόθεση ερευνάται με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Πινακοθήκης». Πράγματι, μιλώντας χθες το απόγευμα σε Ελληνες δημοσιογράφους, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας στάλθηκε στην Πινακοθήκη για να ελεγχθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για έργο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και ότι ουδεμία σχέση έχει με τον Ελ Γκρέκο.

Εις βάρος του 81χρονου, πάντως, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν φέρεται να αρνήθηκε να αποκαλύψει πληροφορίες για την προέλευση των αντικειμένων που κατείχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή