Ο Κινέζος, η HSI και η σύλληψη στην Ελλάδα

Ο Κινέζος, η HSI και η σύλληψη στην Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του 2015 πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Ηomeland Security Investigations (HSI) μαζί με Ελληνες αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησαν στη σύλληψη ενός 51χρονου λαθρεμπόρου όπλων, ιδιοκτήτη εταιρείας γενικού εμπορίου στο Αμμάν της Ιορδανίας. Τους μήνες που προηγήθηκαν, ο 51χρονος διαπραγματευόταν, δίχως να το γνωρίζει, με αξιωματούχο της HSI την αγορά 200 επιθετικών τυφεκίων M-4 και αντίστοιχου αριθμού διοπτρών και θερμικών καμερών.

Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο είχε γίνει το 2014 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του, ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε «αποκαλύψει» στον διώκτη του ότι οι χρηματοδότες είχαν έδρα τη Βηρυτό και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί, αντιθέτως, είχαν υπόνοιες ή και ενδείξεις ότι ο 51χρονος, κάτοχος διπλής, αμερικανικής και ιορδανικής υπηκοότητας, ήταν τροφοδότης της ένοπλης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Συνελήφθη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, απ’ όπου υποτίθεται ότι θα παραλάμβανε τα 200 Μ-4 και, μερικές εβδομάδες αργότερα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Μια πανομοιότυπη επιχείρηση, στην οποία μετείχαν και πάλι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Homeland Security Investigations εκτυλίχθηκε το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος αυτή τη φορά ήταν ένας Κινέζος, ο οποίος διαπραγματευόταν με μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ την προμήθεια απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού. Συνελήφθη το πρωί της προπερασμένης Παρασκευής από Ελληνες αστυνομικούς στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με πράκτορες που παρίσταναν τους ντίλερ στρατιωτικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Η μυστική επιχείρηση για την αποκάλυψη της δράσης του ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε πριν από εννέα ημέρες. Ο 51χρονος Ασιάτης, μηχανικός στο επάγγελμα, παρουσιαζόταν ως freelancer εμπειρογνώμονας σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και τα τελευταία χρόνια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μιας στρατιωτικής κεραίας συλλογής δεδομένων. Δήλωνε ότι εργαζόταν σε κινεζικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι ενεργούσε για λογαριασμό υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών της χώρας του. Η κεραία «μέγιστης εμβέλειας» που ενδιαφερόταν να αγοράσει έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αποκωδικοποιεί πληροφορίες και δεδομένα και να τα προωθεί σε επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα συστήματα και τηλεχειριζόμενα οχήματα (drones). Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, πρόκειται για τεχνολογία αντίστοιχη με το Echelon που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση όλων των ειδών ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Το διάστημα 2013 – 2014 ο κατηγορούμενος συναντήθηκε για πρώτη φορά με τους μυστικούς πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας HSI στην Ταϊλάνδη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοραπωλησίας του απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού. Η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε και τους τελευταίους μήνες του 2016 ορίστηκε συνάντηση στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Για τον συντονισμό της επιχείρησης υπήρξαν συναντήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων με αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, ενώ ενημερώθηκε το αρμόδιο τμήμα Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ο 51χρονος έφθασε το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου στο «Ελ. Βενιζέλος» από την Κίνα, μέσω Ντουμπάι, και αμέσως τέθηκε υπό παρακολούθηση. Φροντίζοντας να μην αφήσει ίχνη σε περίπτωση σύλληψής του είχε μαζί του τα απολύτως απαραίτητα. Μια αλλαξιά ρούχα και ένα κινητό τηλέφωνο. Παρίστανε τον τουρίστα, επισκέφθηκε το μνημείο της Ακρόπολης και δεν πραγματοποίησε καμία τηλεφωνική ή άλλη επαφή μέχρι το πρωί της προπερασμένης Παρασκευής, οπότε και συναντήθηκε με τους διώκτες του. Κλείστηκε η συμφωνία και λίγο αργότερα συνελήφθη. Εχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες έκδοσής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή